Toistuuko ysärilama? Mimmi vastaa

Mimmi vastaa lukijoiden kysymyksiin massista, taloudesta ja universumin kiemuroista. Mikä mietityttää? Kysy Mimmiltä meiliteitse: mimmi@mimmitsijoittaa.fi.

Kuva: Veera Kesänen

Olen seurannut uutisvirtaa hikikarpalot ohimoillani. Mitä talouden taantuma tarkoittaa? Miten taantuma näkyy tavallisen pulliaisen elämässä? Pitääkö olla huolissaan? Toistuuko ysärilama? Mikä kaikki lisää taantuman riskiä? 

-Karri Kolikko

Elämme hurjia aikoja! Kysyin SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukorannalta, tuleeko taantuma ja viekö se hyvinvointivaltion mukanaan. Nimittäin – as we all know – inflaatiopirulainen jyllää, eikä vastaavaa ole koettu vuosikymmeniin. 

Aloitetaan perusjutuista!

Mitä talouden taantuma tarkoittaa? 

Ilkka tiesi kertoa talouden taantuman tarkoittavan, että talous supistuu. Kun puhutaan taantumasta, tarkoitetaan tilannetta, jossa taloudellinen tuotanto supistuu, työllisyys alenee ja työttömyys nousee. Joskus määritelmänä pidetään sitä, että bruttokansantuote alenee kahtena peräkkäisenä neljänneksenä.

Kansankielessä lama tarkoittaa tavallista vakavampaa taantumaa, joka ei lukeudu tavallisen suhdannevaihtelun piiriin. 

Taantuma tavallisen pulliaisen elämässä 

Taantumassa irtisanotaan enemmän ihmisiä kuin nousukaudella ja uuden duunin löytäminen vaikeutuu. Usein myös palkankorotukset jäävä taantumassa vähemmälle. Taantuman konkreettisin vaikutus tavalliselle ihmiselle on usein työttömyys. 

Yrittäjän tai yrityksen näkökulmasta taantuma tarkoittaa usein, että tilauskirjat tyhjenevät ja liiketoiminta vaikeutuu. Toisaalta suhdanteet eivät vaikuta kaikkien arkeen samalla tapaa. Jotkut yritykset menestyvät taantumasta huolimatta ja monen työt jatkuvat suhdanteista riippumatta. Se on kauppaa sattuman kanssa!

Pitääkö olla huolissaan? 

Huolestumisesta ei välttämättä ole mitään hyötyä, mutta varautua kannattaa! Varautuminen vähentää huolta. Kuulutko oman alasi ammattiliittoon ja työttömyyskassaan? Kenties kannattaisi. Asuntolaina on fiksua mitoittaa siten, että pakollisista laskuista selviää, vaikka joutuisi työttömäksi. 

Mielenrauhan ja taloudellisen turvan kannalta on hyvä, jos pystyy keräämään pientä taloudellista puskuria, jota voi syödä vaikkapa työttömyyden osuessa kohdalle. Tällaista varautumista kannattaa olla aina, mutta sen merkitys korostuu taantuman hampaissa. 

Kaikilla ei ole mahdollisuuksia kerätä puskuria työttömyyden varalle, mutta onneksi hyvinvointivaltio tarjoaa turvaverkkoa. Verovaroin rahoitettu pohjoismainen hyvinvointivaltio vähentää yksittäisen ihmisen tarvetta huolestua juuri mistään.

Toistuuko ysärilama? 

Ysärilaman comebackia ei ennusteta, ainakaan nyt. Toisaalta talouden kehitystä ei koskaan tiedetä etukäteen. On helppo maalailla synkkiä tulevaisuudenkuvia talouteen, mutta kehitys voi olla paljon pelättyä parempaakin! Esimerkiksi koronakriisin kohdalla talous kehittyi paljon paremmin kuin alkuvaiheessa pelättiin. Meikämimmin mielestä pirujen seinille maalailijat voivat pakata siveltimensä ja poistua.

Mikä kaikki lisää taantuman riskiä?

Suomi on pieni talous, joten kansainvälinen talouskehitys heijastuu suhdannevaihteluihimme. Tällä hetkellä taantumapelkojen isoimpana ajurina on Venäjän hyökkäyssodan seurauksena tullut energiakriisi, eli energian hinta ja saatavuus. Sähkön hinnan noususta voit lukea lisää täällä

Suomi ei ole ollut suoraan erityisen riippuvainen Venäjän kaasusta, mutta markkinahintojen nousu heijastuu meihinkin. Myös Suomen vienti on riippuvaista muun Euroopan kehityksestä. 

Taantuman riskiä voi seurata taloustutkimuslaitosten ennusteista tai vaikkapa telkkarissa paasaavien ekonomistien otsaryppyjen syvyydestä, mutta tavallisen tallaajan ei välttämättä tarvitse niin tarkkaan seurata taantumariskiä. Taantuma toki lisää uhkaa työttömyydestä, mutta työttömyys voi sattua kohdalle milloin vaan, hyvässäkin suhdannetilanteessa. Pyhäjärveläistä sananlaskua mukaillen: Ei raha lopu, vaik se välil vähenee. 

Mimmin vastaus on kirjoitettu SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukorannan haastattelun pohjalta. Mimmit ja Mimmi kiittävät, kiitos Ilkka!

Lue myös:

Mikä Euribor? Mimmi vastaa

Mitä sähkön hinnalle tapahtuu? Mimmi vastaa

Maksaako nuudelipaketti ensi vuonna 15 euroa? Mimmi vastaa

Kuinka käsitellä tuloeroja parisuhteessa? Mimmi vastaa

Kuinka polttarikulut jaetaan? Mimmi vastaa

Kuinka neuvotella korkeampi palkka? Mimmi vastaa

Mistä luottamusta oman yritystoiminnan perustamiseen? Mimmi vastaa

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

”Pienituloiset yrittäjät pelkäävät, että he joutuvat lopettamaan toimintansa” – Tästä paljon puhuttaneessa YEL-uudistuksessa on kyse

Seuraava
Seuraava

Talouden puhutuimmat: Mikä on Uniper-kriisi ja miksi kaikki on nyt niin kallista?