Kuinka käsitellä tuloeroja parisuhteessa? Mimmi vastaa

Mimmi vastaa lukijoiden kysymyksiin massista, taloudesta ja universumin kiemuroista. Mikä mietityttää? Kysy Mimmiltä meiliteitse: mimmi@mimmitsijoittaa.fi.

Kuva: Veera Kesänen.

Olen tuoreessa parisuhteessa ja puolisoni on itseäni selvästi suurituloisempi. Tilanteeni hävettää minua, sillä en aina saa oikein sanotuksi, ettei minulla ole mahdollisuutta ostaa kaupassa mitä huvittaa milloin huvittaa. Kumppanini tykkää kuitenkin törsäillä rahaa kaikkeen ylimääräiseen, kuten ravintolatilauksiin ja kalliisiin käsisaippuoihin. Mimmi auta! Kuinka saan sanotuksi puolisolleni, että massit eivät riitä?

– Matti kukkarossa

Raha on yksi yleisimmistä riidanaiheista parisuhteissa. Mikäli massitilanteet eroavat toisistaan suhteessa paljon, voi olla vaikeaa nähdä tellusta yhteneväisesti. Jos toinen haluaa juoda juhlissa Krug Clos d'Ambonnay Blanc de Noirs -samppanjaa vuodelta 2002 ja toinen Pirkan punalaputettua kevytmaitoa, on selvää, että kulutustottumusten – ja usein myös mahdollisuuksien – välillä ammottaa kuilu. 

Haluan uskoa, ettei maailmassa ole mitään, mitä puhuminen ei helpottaisi. Tylsä neuvo, mutta hyväksi havaittu! Kysyin parisuhdeneuvoja Marianna Stolbow’lta, kuinka käsitellä vähävaraisuutta parisuhteessa. 

Stolbow kehotti pohtimaan, koetko itse, että varattomuudessa olisi jotain hävettävää. Mitä ajattelisit, jos joku sanoisi sinulle, ettei hänellä olisi varaa samanlaisiin hankintoihin kuin sinulla?  

Voit myös miettiä, onko teillä erilainen arvomaailma. Se, mihin ja miten rahaa käyttää, kuvastaa elämänarvoja. Pidätkö hänen rahankäyttöään ihailtavana vai arvojesi vastaisena? Koetko, että kyse on pelkästään tuloerosta, vai laajemmasta eroavaisuudesta arvomaailmassa? Ole rehellinen itsellesi.

Stolbow sanoo, että suhteen pitää aina perustua rehellisyyteen, avoimuuteen ja aitouteen, emmekä saa kokea pelkoa mistään, esimerkiksi jonkin asian puheeksi ottamisesta. Tämä on hyvä hetki muutenkin tutkia sitä, onko suhde terveellä pohjalla.

Stolbowin mukaan raha-asiat saa kerrottua samoin kuin kaiken muunkin, eli nostamalla kissa reippaasti pöydälle: tuloni ovat nämä, sinulla varmaan erilaiset. Mitä tehdään? Onko asia sinulle ongelma? Minulle se joskus on. Ja sitten kerrot, miksi se on sinulle ongelmallista. Jos hän ei pidä sinusta rahatilanteesi tähden, mieti, onko hän sinulle sopiva kumppani. 

Stolbow muistutti meikämimmiä myös jostain varsin liikuttavan tärkeästä. Nimittäin siitä, että avoimuus on toimivan ja pitkäikäisen ihmissuhteen elinehto.

“Rakastavassa suhteessa olisi tarkoitus rakastaa ja hyväksyä kumppani sellaisena kuin tämä on. Kaikenlainen teeskentely tai rehellisyyden sekä avoimuuden puute vie ennemmin tai myöhemmin metsään. Hyvässä suhteessa ei ole mitään, mitä emme voi toiselle kertoa. Pahinta on, jos seurustelemme mielikuvan kanssa”, Stolbow muistuttaa.

Lue myös:

Kuinka polttarikulut jaetaan? Mimmi vastaa

Kuinka neuvotella korkeampi palkka? Mimmi vastaa

Mistä luottamusta oman yritystoiminnan perustamiseen? Mimmi vastaa

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

Keitä ovat alle 40-vuotiaat naiset pörssiyhtiöiden hallituksissa? Prönön vuosittainen selvitys valottaa tilastoja

Seuraava
Seuraava

Tasa-arvon paradoksi – Tutkija kertoo, miksi biologiaan tuudittautuminen on vaarallista