Mistä luottamusta yritystoiminnan perustamiseen? Mimmi vastaa

Mimmi vastaa lukijoiden kysymyksiin massista, taloudesta ja universumin kiemuroista. Mikä mietityttää? Kysy Mimmiltä meiliteitse: mimmi@mimmitsijoittaa.fi.

Kuva: Veera Kesänen.

Kommandiittiyhtiö, toiminimi, osakeyhtiö, osuuskunta… Kevytyrittäjyys, yrittäjyys, kokoaikayrittäjyys, toiminimi. Pääni on sekaisin! Mistä ammentaa luottamusta oman yritystoiminnan perustamiseen? Ideaa olen hautonut jo kauan, mutta vielä en ole saanut sitä toteutukseen asti. Mimmi auta!

– Yritteliäs Ylva

Mistä rohkeutta rakentaa yritys? Siinäpä kysymys, eikä suinkaan ihan pieni sellainen. Moni kuvailee askelta yrittäjyyteen pelottavaksi ja vapauttavaksi. Harva se päivä törmää LinkedInissä yrittäjyyttä hehkuttaviin postauksiin, joissa mainostetaan yrittäjyyttä elämän parhaimpana asiana, vaikeuksista viis. Kukapa mitään työterveyttä tai lomaa kaipaisikaan, kunhan saa yrittää.

Mutta mistä lähteä liikkeelle tai mistä hakea tietoa? 

Internet on kaveri, jälleen kerran. Työ- ja elinkeinotoimistoon, tuttavallisemmin TE-palveluihin, tutustuminen kannattaa. Tietomäärä voi äkkiseltään tuntua ylitsevuotavalta, mutta se on hyväksyttävä osana prosessia. 

Rakenna verkostoja muihin yrittäjiin ja kysy heiltä neuvoa. Tuleeko mieleesi saman toimialan tekijöitä, joilta voisi kysyä apua? Kannattaa kysyä jotakuta fiksua yrittäjätyyppiä mentoriksi. Mentori auttaa ja on tukena silloin, kun kaipaat käytännön neuvoja tai potkaisua persuksille.

Mutta first things first, valitse oikea yhtiömuoto. Vinkkini on, jos mahdollista, kokeilla kevytyrittäjyyttä ensin. Kevytyrittäjänä pääset helposti jyvälle yrittäjyyden perusasioista ja siitä, onko tarjoamallesi tuotteelle tai palvelulle kysyntää.

Esimerkiksi valokuvaajan ammatista haaveilevan voi olla järkevämpää myydä palveluitaan kevytyrittäjäna ennen kuin luopuu vakituisesta työpaikasta ja kuukausipalkasta. Näin prosessit ehtivät rakentua ja asiakaskunta syntyä, eikä riski kasva kohtuuttoman suureksi.  Kevytyrittäjyydestä voit lukea lisää YP:n (yrityksen-perustaminen.net) sivuilta, esimerkiksi täältä

Koska kaipaat pääasiassa neuvoa juuri rohkeuden etsinnässä, käännyin itseäni viisaampien puoleen. Kysyin Kahvila Kuuman megayritteliäiltä ja cooleilta perustajasiskoksilta, Tara Liukalta ja Wia Nymanilta, mistä ammentaa luottamusta oman yritystoiminnan perustamiseen. Heillä on kokemusta siitä, miltä tuntuu perustaa yritys ilman aiempaa yrittäjyyskokemusta.

Siskokset olivat yhtä mieltä siitä, että hyvä suunnittelu kannattaa (tee liiketoimintasuunnitelma!), vaikka myönsivät, etteivät ole aina itsekään olleet Excelin tai tarkkojen laskelmien suurimpia ystäviä. Intuitio on ohjannut ja tekeminen opettanut.

Talouden miettiminen on kuitenkin yrittäjyydestä haaveilevalle ensiarvoisen tärkeää. Oletko hakenut Starttirahaa? Tiedätkö, kuinka nopeasti saat toiminnastasi kannattavaa? On tärkeää pohtia omaa jaksamista ja ajankäyttöä. Alkuinnostuksessa saattaa tehdä huomaamattaan liikaa. 

Tara ja Wia tietävät sen omasta kokemuksesta:

“Yrittäjänä vapaa-aika ja työ sekoittuvat helposti ja meilläkin on koettu työuupumusta ja paiskittu liikaa töitä muun elämän kustannuksella. Yrittäjän kannattaa ottaa itsensä huomioon! Helpommin sanottu kuin tehty.”

Taran ja Wian terveiset itselleen menneisyyteen yrittäjyyden alkuaikoihin ja yrittäjyydestä nyt haaveilevalle ovat, että kannattaa ottaa mahdollisimman rennosti.

“Kaikki sujuu vähemmälläkin huolehtimisella ja vahingossa tehdystä pikkumokasta ei joudu vankilaan. Sinun ei tarvitse olla matikkanero. Kunhan hallitset plus- ja miinuslaskut, hoidat yrityksen laskutuksen kuntoon ja hankit hyvän kirjanpitäjän, pärjäät hienosti!”

Meikämimmin tärkeimmät terveiset yrittäjyydestä haaveilevalle ovat, että tässä hetkessä tehdyt päätökset eivät ole ikuisia. Mieltään saa muuttaa ja suuntaa vaihtaa. Tärkeintä on, että uskaltaa yrittää, mennä eteenpäin. Virheitä ei saa pelätä liikaa, muuten moni hieno kokemus menee ohitse.

Kaikesta kuivasta ja tylsästä, kuten yrityksen perustamisilmoituksesta, veroasioista ja yrittäjän lupa-asioista, selviää kyllä.

Onnea tulevaan!

Lue lisää: Kuinka polttarikulut jaetaan? Mimmi vastaa ja Kuinka neuvotella korkeampi palkka? Mimmi vastaa

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

Tutustutaan treidaamiseen, osa 2 – Fundamentti- ja tekninen analyysi

Seuraava
Seuraava

Monopoli – lottovoitto yritykselle, huonompi juttu kuluttajalle