Massit markkinoille vai patjan sisään? Mimmi vastaa

Mimmi vastaa lukijoiden kysymyksiin massista, taloudesta ja universumin kiemuroista. Mikä mietityttää? Kysy Mimmiltä meiliteitse: mimmi@mimmitsijoittaa.fi.

Mimmi, SOS! Tällä hetkellä pohdituttaa, mitä rahoillani tekisin. Sijoitanko massit heiluville markkinoille rahastoihin tai osakkeisiin, vai pidänkö rahulit tililläni ”turvassa”? Jälkimmäisessä vaihtoehdossa inflaatio popsii osan säästöistä, mutta enpä tiedä, onko minulla rohkeutta sijoittaa, kun pörssikurssit näyttävät laskevilta tai vähintään epävakailta.

-Rimakauhua ja rikkauksia

Mitä sitä rahoillaan tekisi, jos tuottoa halajaa? Se on kysymysklassikko ja lempiaiheeni pohtia. Ja erityisesti nyt, kun maailmantilanne on hämyisä. Siis hyvä, että käännyit meiliboksini puoleen. Sattuipa myös niin, että luottoystäväni on Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto. Kaisa jos joku tietää, millaisia seikkoja on syytä muistaa näinä talouden kummallisina aikoina. Mennäänpä asiaan…

Tilanne sijoitusmarkkinoilla on tämän vuoden aikana poikennut siitä, mihin olemme viime vuosina tottuneet. Kaisa muistuttaa, että kautta historian sijoitusmarkkinoilla on nähty myös pitkiä kurssilaskujen ajanjaksoja. 

Kurssilaskut, etenkin osakkeiden osalta, ovatkin väistämätön osa sijoittamista. Näitä ajanjaksoja nähdään aina, kun taloussuhdanne kääntyy laskuun. Niistä myös toivutaan aikanaan, kun talouden näkymät näyttävät taas paremmilta. Eli huoli pois, jos historiaan on luottaminen.

Täydellinen osakesijoittaja, olipa kyse sitten suoriin osakkeisiin sijoittavasta tai osakerahastoihin sijoittavasta, osaisi myydä omistuksensa juuri huipputasoilla ennen romahdusta ja ostaa ne takaisin halvimpaan hintaan juuri ennen kurssien kääntymistä kohti taivasta.

Täydellinen osakesijoittaja on kuitenkin taruolento. Valitettavasti ajoittaminen on käytännössä mahdotonta, koska käänteet voi nähdä selvästi vasta jälkikäteen. Ammattisijoittajatkaan eivät yleensä onnistu ajoittamisessa. Etenkin nyt, kun taloudessa on edessä tilanne, jollaista ei olla nähty vuosikymmeniin – inflaatio on korkeinta yli 40 vuoteen, Euroopassa on sota ja energiakriisi ja keskuspankit kiristävät rahapolitiikkaa ennätysnopealla vauhdilla – ei ajoittamisen kokeilemista voi suositella. 

Miten sitten toimia tässä haastavassa markkinassa? Laskeviin kursseihin ostaminen on psykologisesti vaikeaa, mutta ajallinen hajauttaminen on tässäkin tilanteessa erittäin fiksua. Koska emme todennäköisesti tiedä tarkalleen, milloin osakemarkkina kääntyy pysyvämpään nousuun, on järkevää tehdä sijoituksia vähitellen. 

Silloin jotkut ostot väistämättä osuvat pohjatasoihin ja tuovat meille parhaan mahdollisen tuotto-odotuksen; halvalla ostaminen on tie hyviin tuottoihin tulevaisuudessa! Riskienhallinta kuitenkin korostuu, kun sijoittaa markkinoiden myllertäessä. Tähän Kaisalla on kolme neuvoa:

  1. Sijoita vain sellaisia rahoja, joita et varmasti tarvitse useisiin vuosiin – silloin sinun ei ole pakko myydä sijoituksiasi mahdollisesti huonoon aikaan jonkin elämänmuutoksen vuoksi.

  2. Kerrytä itsellesi riittävä puskuri arjen äkillisiä menoja varten ja pidä ne rahat tilillä, älä sijoituksissa. Inflaatio nakertaa puskurin arvoa, mutta vielä huonompi vaihtoehto on joutua myymään sijoituksia tappiolla hajonneen pesukoneen uusimisen takia.

  3. Huolehdi sijoitusten hyvästä hajautuksesta – rahastot auttavat hajauttamisessa. Jos salkussa on paljon erittäin riskipitoisia sijoituksia tai jos sijoitukset aiheuttavat huolta, pyydä neuvoja vaikkapa omasta pankista. Sijoitusten on tarkoitus tuoda taloudellista mielenrauhaa, ei viedä yöunia!

Mimmin vastaus on kirjoitettu Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipellon haastattelun pohjalta. Mimmit ja Mimmi kiittävät, kiitos Kaisa!

Lue myös:

Toistuuko ysärilama? Mimmi vastaa

Mikä Euribor? Mimmi vastaa

Mitä sähkön hinnalle tapahtuu? Mimmi vastaa

Maksaako nuudelipaketti ensi vuonna 15 euroa? Mimmi vastaa

Kuinka käsitellä tuloeroja parisuhteessa? Mimmi vastaa

Kuinka polttarikulut jaetaan? Mimmi vastaa

Kuinka neuvotella korkeampi palkka? Mimmi vastaa

Mistä luottamusta oman yritystoiminnan perustamiseen? Mimmi vastaa

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

Tarmo on poissa ja kauppalasku kasvaa – jopa 85 % suomalaisista huomaa pimeän vuodenajan taloudessaan

Seuraava
Seuraava

Mitä ihmettä Kiinassa tapahtuu nyt? Näitä asioita sijoittajan kannattaa seurata