Onnistu vastuullisena sijoittajana – ammattilaisen 4 vinkkiä

Miten tehdä vastuullisia sijoituspäätöksiä ja välttää pahimmat vastuullisen sijoittamisen mokat? Listasimme neljä steppiä, joiden avulla vältät sudenkuopat ja sijoitat omien arvojesi mukaisiin yhtiöihin!

Kuva: Veera Kesänen

1. Määrittele, mitä vastuullisuus sinulle tarkoittaa

Kaisa Kurittu on vastuullisuusammattilainen. Kuva: Emmi Virtanen

Sijoita rahasi vastuullisesti -kirjan kirjoittaneen vastuullisuusammattilaisen Kaisa Kuritun mukaan vastuullisen sijoittamisen yleisimmät mokat linkittyvät usein itse vastuullisuuden monitulkintaisuuteen. Kuritun mielestä useissa tapauksissa yksilön on päätettävä itse, miten määrittelee vastuullisen sijoituskohteen.

“Osa sijoituskohteista ja toimialoista, kuten aseet, lihateollisuus, tupakka ja esimerkiksi lääkkeet antibioottiresistenssin ja eläinkokeiden näkökulmista, ovat hyvinkin arvopohjaisia valintoja. Tällöin myös ihmisten henkilökohtaiset käsitykset näistä voivat vaihdella todella paljon”, Kurittu toteaa.

Toisaalta ilmeiseltäkin vaikuttavat valinnat, kuten ilmastonmuutosta vauhdittavien kohteiden välttäminen, saattavat vaatia omien näkökulmien kirkastamista. Esimerkiksi Nesteen työ uusiutuvien polttoaineiden parissa voi tehdä siitä vastuullisen sijoituskohteen yhden silmissä, kun taas toisen mielestä vastuullisessa sijoitussalkussa ei ole tilaa yhtiölle, joka tekee tulosta fossiilisilla polttoaineilla.

“Se, mikä on minun arvopohjani mukaan vastuullista, saattaa olla toisen mielestä aivan toisin”, Kurittu summaa.

Hän kehottaakin jokaista sijoittajaa pohtimaan, mitä vastuullinen sijoittaminen juuri hänelle tarkoittaa. Mikäli omaa tulokulmaa vastuullisuuteen ei määrittele, saattaa tulla sijoittaneeksi suoraan tai rahastojen kautta yhtiöihin, joiden toiminta on ristiriidassa omien arvojen kanssa.

2. Tutustu yhtiön toiminnan kestävyyteen ja toimialan vaikutuksiin

Toinen tavanomainen vastuullisen sijoittamisen moka on seurausta siitä, että sijoittaja ei ymmärrä tarpeeksi hyvin yhtiön toimintalogiikkaa.

Yhtiön toiminnan ja toimialan vaikutusten ymmärtäminen korostuu vastuullisessa sijoittamisessa, sillä yhtiöiden olennaisimmat vastuullisuuden näkökulmat ja osa-alueet ovat sidoksissa näihin tekijöihin.

“Tavallisessa sijoittamisessa ei ole yhtä suuri moka, vaikka ei ymmärtäisi firman toimintalogiikkaa, kunhan se tuottaa hyvin. Vastuullisessa sijoittamisessa puolestaan on moka, jos sijoittaa yhtiöön, jonka toiminta on kestämättömällä pohjalla tai ristiriidassa omien arvojen kanssa”, Kurittu toteaa.

Eri toimialojen ja yhtiöiden tuntemus auttaa arvioimaan myös indeksi- ja ETF-rahastojen vastuullisuutta. Kuritun mukaan etenkin ETF:ien sisältämiin yhtiöihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä vastuullisesti brändätyt ETF:t saattavat sijoittaa vastuullisuusnäkökulmasta kyseenalaisiin yhtiöihin, kuten Metaan tai vastuullisimmaksi arvioituun öljy-yhtiöön.

3. Tarkastele ESG-arviointeja kriittisesti – ovatko kaikki osa-alueet kunnossa?

Mikäli vastuullinen sijoittaja perustaa sijoituspäätöksensä pitkälti ESG-arviointien tuloksiin, salkkuun saattaa päätyä omien arvojen vastaisia kohteita. Erilaisten ESG-arviointien tuloksia kannattaa Kuritun mukaan tarkastella kriittisesti, vaikka ne antavatkin arvokasta tukea vastuullisen sijoittamisen päätöksiin. 

Hyvät pisteet eivät takaa, että yhtiö on automaattisesti vastuullinen, sillä arvioinneissa saattavat pärjätä esimerkiksi kunkin toimialan parhaat yhtiöt tai sellaiset yhtiöt, jotka pärjäät jollain tietyllä vastuullisuuden osa-alueella. 

“Esimerkiksi H&M pärjää ihan hyvin monissa ESG-arvioinneissa, sillä yhtiön hallinto on hyvin hoidettua, ja yhdenvertaisuustyötä on tehty. Yhtiön halpatuotantoon perustuva ja ylikuluttamiseen kannustava toimintalogiikka ei kuitenkaan ole millään tavoin kestävällä pohjalla ympäristön ja ihmisoikeuksien näkökulmista”, Kurittu kertoo.

Toimialan ja yhtiön toimintalogiikan tuntemus auttavat myös ESG-arviointien tulosten tarkastelemisessa.

4. Muista sijoittamisen perussäännöt – äläkä maksa vastuullisuudesta liikaa

Vastuulliseen sijoittamiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin tavalliseen sijoittamiseenkin. Esimerkiksi riittämätön ajallinen, maantieteellinen ja toimialojen mukainen hajauttaminen on sijoitusmoka vastuullisessa sijoittamisessa siinä missä tavallisessa sijoittamisessakin.

Lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää rahastokohteiden kuluihin.

“Vastuullisuudesta ei kannata maksaa liikaa. Vastuulliset rahastot ja ETF:t ovat jo niin valtavirtaa, että sieltä löytyy kyllä varmasti omaan makuun sopivia ja kohtuullisesti hinnoiteltuja kohteita”, Kurittu painottaa.


KUKA? Kaisa Kurittu

  • 43-vuotias (DI, KTM) vastuullisuusammattilainen ja yrittäjä Ratkaisutoimisto Vinhassa
  • Asuu Pyhätunturilla, kotoisin “Suomen Ateenasta” eli Jyväskylästä
  • Fanittaa tällä hetkellä lähestyvää Lapin kevättä ja parhaita hiihtokelejä

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Miniopas toimivan osakesalkun rakentamiseen

Seuraava
Seuraava

Miltä näyttää talouden tulevaisuus? – Tässä ovat talouden tulevaisuutta viitoittavat megatrendit