Miniopas toimivan osakesalkun rakentamiseen

Hyvin suunniteltu sijoitussalkku on sijoitusmenestyksesi perusta. Suunnittelu suojaa sinua turhilta riskeiltä ja parantaa tuottomahdollisuuksiasi. Listasimme viisi tärkeintä askelta toimivan sijoitussalkun rakentamiseen!

Kuva: Johanna Taskinen

Huolella rakennettu sijoitussalkku on yksi tärkeimmistä menestyksekkään sijoittamisen kulmakivistä. Toimiva salkku luovii ketterästi markkinamyllerryksessä ja suojaa siten sijoitusvarallisuuttasi myös taloudellisesti vaikeina aikoina. 

Toimivaa sijoitussalkkua rakennetaan usein pitkäjänteisesti sijoittamisen aloittamisesta lähtien. Lähesty salkun rakentamista siis ennemmin prosessina kuin yhden illan projektina. 

Vaikka toimivalle salkulle ei ole yhtä universaalia mallia, on olemassa muutamia nyrkkisääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä omaa sijoitussalkkua rakentaessa. Tässä minioppaassa käydään läpi viisi keskeisintä askelta toimivan salkun suunnitteluun ja toteutukseen. 

1. Määritä sijoitustavoitteesi

Aloita sijoitustavoitteidesi määrittäminen selvittämällä itsellesi, mitä pitkän ja lyhyen tähtäimen taloudellisia tavoitteita sinulla on. Sijoitatko kenties eläkepäiviä, asuntolainan omarahoitusosuutta vai vaikkapa yleisesti elämää varten? 

Mitä selkeämmät tavoitteesi ovat, sitä paremmin pystyt hahmottamaan myös sijoitushorisonttiasi ja riskinsietokykyäsi. 

2. Hahmota sijoitushorisonttisi

Sijoitussalkkua rakentaessasi sinun on tärkeää hahmottaa sijoitushorisontti, eli kuinka pitkään aiot pitää sijoittamasi rahat kiinni sijoituksissasi ennen kuin myyt ne pois. Käytä realistisen sijoitushorisonttisi määrittämiseen sijoitustavoitteitasi.

Jos päätavoitteena on säästää eläkettä varten, myyt suurimman osan sijoituksistasi todennäköisesti vasta monen vuosikymmenen päästä. Jos taas sijoitat asuntoa varten, saatat myydä osan sijoituksistasi jo esimerkiksi 5–10 vuoden sisään.

3. Mieti, millaisia riskejä haluat ottaa

Pohdi tarkkaan, kuinka paljon haluat, ja toisaalta kuinka paljon pystyt ottamaan riskejä. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä pidempi sijoitushorisonttisi on, sitä enemmän riskiä voit ottaa.  Aika on tunnetusti sijoittajan puolella.

Riskinsietokyky on hyvin henkilökohtaista, joten itseään kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Tavoitteena on, että voit nukkua yösi levollisesti sijoitustesi riskejä murehtimatta.

4. Hajauta sijoitussalkkusi

Jos sijoitat suoriin osakkeisiin, tähtää siihen, että sijoitussalkussasi olisi osakkeita vähintään 7–10 yritykseltä. Olisi hyvä, jos ainakin osa yrityksistä toimisi keskenään eri toimialoilla ja maissa. 

Jos taas sijoitat indeksi- tai ETF-rahastoihin, hajauttaminen hoituu kuin itsestään. Rahastoihin sijoittamasi summa jakautuu automaattisesti rahastoon kuuluvien sijoituskohteiden kesken. 

Osakkeiden ja osakerahastojen lisäksi voit ajan kuluessa hajauttaa salkkuasi sijoittamalla muihinkin omaisuusluokkiin, kuten korkorahastoihin, kiinteistöihin, joukkovelkakirjoihin ja raaka-aineisiin, kuten kultaan tai öljyyn. 

5. Tasapainota salkkuasi säännöllisesti

Kun aikaa kuluu ja markkinat elävät, on luultavaa, että joidenkin sijoitustesi arvo nousee ja toisten laskee. Tämän seurauksena joidenkin yritysten paino salkussasi voi kasvaa ajan mittaan liian suureksi, eli sijoitussalkustasi tulee epätasapainoinen. 

Yksittäisen yrityksen liian suuri osuus lisää salkkusi riskejä. Voit tasapainottaa salkkuasi esimerkiksi myymällä muita enemmän kasvaneita sijoitusomistuksia, jolloin niiden painotus salkussa laskee. 

Ei siis riitä, että salkussasi on 7–10 eri yrityksen osakkeita, vaan niiden jakauman olisi myös suositeltavaa olla balanssissa. Omassa osakesalkussani vältän sitä, että yhden yrityksen osakkeiden arvo olisi yli viidenneksen salkkuni arvosta.

Aini Palomo

Osakepomija, joka haaveilee taloudellisesta stressittömydestä. Keskustelee mielellään markkinoiden liikkeistä. Inspiroituu osakepoiminnasta, merkityksellisestä työstä ja hyvistä keskusteluista. Mimmit sijoittaa -median kirjoittaja.

Edellinen
Edellinen

Ajauduitko ostokierteeseen? Saatat kärsiä Diderot-efektistä

Seuraava
Seuraava

Onnistu vastuullisena sijoittajana – ammattilaisen 4 vinkkiä