Työttömyysturvan leikkaukset osuvat kipeimmin työkyvyttömiin – “Eivät ne tee kenestäkään työkykyistä”

Koulutus ja työnteko eivät ole kaikille omia valintoja, ja siksi tarvitaan empatiaa ja ymmärrystä erilaisista tilanteista. Mimmien toimitus tutustui Riinaan, joka on yksi heistä, joihin hallituksen suunnittelemat leikkaukset tulevat kohdistumaan kaikkein kipeimmin.

Kuva: Veera Kesänen.

Riina Valkeapää tietää, millaista on, kun ei pysty täyttämään yhteiskunnan asettamia odotuksia: Kuva: Vladimir Heiskanen

Kun Riina Valkeapäälle tarjottiin harjoittelun jälkeen täyspäiväistä työtä asunnottomien auttamisen parissa, hän olisi halunnut ottaa paikan vastaan. Hänen oli kuitenkin kieltäydyttävä tarjouksesta, sillä jos hän tekisi töitä useampana päivänä viikossa, tulisi kunto romahtamaan täysin.

Riina sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää, ja se on vienyt häneltä normaalin työkyvyn. Työkyvyn mukana on hävinnyt mahdollisuus myös sellaisiin tuloihin, joilla tulisi toimeen. 

Riinan palo heikoimmassa asemassa olevien auttamiseen kumpuaa henkilökohtaisesta taustasta. Riina on selvinnyt monista haasteista elämänsä aikana, ja nyt hän pyrkii auttamaan muita – esimerkiksi satunnaisia työvuoroja asunnottomien parissa tehden. Yksi työpäivä viikossa tarkoittaa kuitenkin useamman päivän lepoa.

Hallituksen leikkaukset kohdistuvat työkyvyttömiin

Kun Orpon hallitus julkaisi budjettiesityksensä, heräsi monilla huoli erityisesti sosiaaliturvasta ja -etuuksista tehtävien leikkauksien vuoksi.

Hallitus esittää työttömyysturvan suojaosan poistamista. Työtön työnhakija saa nykyisellään tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että tulot vähentävät työttömyyspäivärahaa. Suojaosan poistolla halutaan kannustaa ihmisiä siirtymään osa-aikatyöstä kokoaikatyöhön. 

Osatyökykyisille tämä on huono uutinen, sillä aitoa mahdollisuutta kokoaikatyöhön ei ole, mutta jatkossa pienikin työnteko laskee muita tuloja. Riina arvelee, että isossa kuvassa suojaosan poistaminen lisää toimeentulotukea tarvitsevien määrää, sillä se saattaa pudottaa monet osatyökykyiset toimeentulotuen piiriin, kun töitä ei välttämättä ole enää kannattavaa tehdä.

Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, jota voi saada henkilö, jonka varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten asumiseen tai ruokaan.

Myös Riinan kohdalla leikkaukset saattavat johtaa siihen, että jatkossa töitä voi ottaa aiempaa vähemmän vastaan, sillä se laskisi tukia entisestään. Silloin, kun työnteko on tavanomaista kuluttavampaa terveyshaasteiden vuoksi, on jokaisen työvuoron tekemistä pohdittava tarkkaan. 

“Leikkaukset eivät tee kenestäkään työkykyistä”, hän toteaa. 

Häpeää siitä, kun ei täytä yhteiskunnan asettamia normeja

Kyvyttömyys tehdä täyspäiväisesti töitä aiheuttaa häpeää – taloudellisten haasteiden ohella.

“Kukaan ei ole huvikseen tässä tilanteessa, ja tietysti mieluummin kävisi töissä. Sitä kokee tarpeeksi syyllisyyttä sairastumisesta, ja kokee paineita siitä, kun ei ole täyspäiväisesti työssäkäyvä. Päälle tulee häpeää sosiaalituilla elämisestä”, Riina kuvailee tilannettaan.

Lisäksi sairaus vaikuttaa ihmissuhteisiin. Uusia ihmisiä tavatessa keskustelu menee nopeasti opintoihin tai töihin. Riina myöntää joskus tuntevansa alemmuutta siitä, ettei hänen ensisijaisena tavoitteenaan voi olla ura.

“Ymmärrän, että jos ihmisellä ei ole omakohtaista kokemusta työkyvyttömyydestä, voi olla vaikeaa nähdä, että jollain toisella on elämää haittaavia oireita. Toivoisin kuitenkin näkeväni enemmän normaalia empatiaa ja inhimillistä suhtautumista meihin, jotka emme pysty elämään yhteiskunnan normien mukaan”, Riina toteaa.

Kouluttautuminen ja työnteko eivät ole aina omia valintoja

“Yleensä ihmiset haluavat kouluun ja töihin, mutta kaikille se ei valitettavasti ole mahdollista, tai edes oma valinta”, Riina toteaa.

“Kouluttautuminen on lähtökohtaisesti terveille ihmisille. Toivoisin, että meitä osatyökykyisiä ja työkyvyttömiä tuettaisiin enemmän kursseilla, joiden avulla voisi kehittää osaamistaan”, hän jatkaa.

Riina toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, ettei kukaan lähtökohtaisesti halua elää sosiaalietuuksien varassa vailla tutkintoa ja vakituista työpaikkaa. On muistettava, ettei työkyvyttömyys ole ihmisen oma valinta, vaan sairauden tai onnettomuuden voi kohdata kuka tahansa. Tämän vuoksi sosiaalietuuksien piiristä täyspäivisiin töihin siirtyminenkään ei tapahdu sormia napsauttamalla tai niin vain päättämällä.

Iines Joronen

Globaaleista ilmiöistä kiinnostunut valtsikalainen, joka inspiroituu intuitiokorteista ja kovista treeneistä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Tunnusluvut tutuiksi: Miniopas yleisimpiin sijoitusmittareihin – P/E, P/B ja P/S

Seuraava
Seuraava

Muoviroskasta uimapukuja valmistava Lilja the Label: ”Uikkaria käyttääkseen ei tarvitse matkustaa lämpimään”