Let there be cryptos! – Krypton sovellutukset taiteilijoiden ja vallankumouksen puolella

Kaupallinen yhteistyö: Northcrypto

Mitä tarkoittaa NFT? Otetaan selvää! Kirjoitus on osa Let there be cryptos! -postaussarjaa.

KUVA: Veera Kesänen

KUVA: Veera Kesänen

Bitcoinin ja monien muiden kryptovaluuttojen pääasiallisena käyttötarkoituksena on toimia arvonsäilyttäjänä ja kaupankäyntivaluuttana. Mutta näiden perusominaisuuksien lisäksi kryptot voivat olla taiteilijoiden suojelijoita ja jopa vallankumouksellisia!

Tässä blogipostauksessa paneudumme Ethereum-pohjaisen NFT:n käyttömahdollisuuksiin. Kuulostaako heprealta? Ei hätää, selitän!

NFT – Uniikki digitaalinen keräilykortti

NFT, eli non-fungible token tarkoittaa suomeksi korvaamatonta kolikkoa, mutta mitä näillä korvaamattomilla kolikoilla oikein tehdään?

NFT:t ovat älysopimuksia, jotka toimivat digitaalisina aitoustodistuksina uniikeille digitaalisille tiedostoille.  Mille vain digitaaliselle tiedostolle, kuten taiteelle, musiikille, videokuvalle, valokuvalle tai GIF:ille, voidaan luoda NFT. Suurin osa NFT:eistä luodaan Ethereumin lohkoketjuun. 

Koska NFT:t mahdollistavat digitaalisten tiedostojen aitouden ja omistajuuden varmentamisen suoraan lohkoketjusta, väärennettyjen tuotteiden määrä markkinoilla vähenee. Samalla digitaalisten tuotteiden myynti helpottuu, koska kolmansia osapuolia, kuten pankkeja, ei tarvita maksunvälittäjinä.

NFT:t eivät ole aivan uusi ilmiö. Ne nousivat mediassa pinnalle vuonna 2017, kun internet hullantui kryptokissoista, eli digitaalisista kissoista, joita pysty ostamaan, myymään, keräämään ja kasvattamaan. 

Vastikään myös Yle tutki tätä ilmiöitä ja päätyi tekemään NFT-aihetta käsittelevästä uutisestaan NFT:n. Se myytiin 1,3 Ethereumin hintaan, eli noin 2000 eurolla. 

Tämän vuoden maaliskuussa kuuluisa taidehuutokauppakamari Christie’s myi yli 69 miljoonalla dollarilla Beeple-nimellä tunnetun taiteilijan NFT-muotoisen taideteoksen.

NFT:t toimivat myös musiikissa. Amerikkalainen bändi Kings of Leon julkaisi viimeisimmän levynsä digitaalisena NFT:nä. Julkaisulla bändi keräsi yli 2 miljoonan dollarin myyntitulot. 

Miten NFT:t eroavat perinteisistä aitoustodistuksista?

Kuuluisan pop-taiteen taideliikkeen edelläkävijä Andy Warholin teokset ja Pokémon-kortit ovat hyviä esimerkkejä, joiden kautta voimme havainnollistaa NFT:n ominaisuuksia. 

 Vaikka sekä Warholin teokset että Pokémon-kortit ovat suuren suosion saavuttaneita keräilykohteita, joutuu ostaja luottamaan kolmannen osapuolen – kuten taiteentuntijan – arvioon keräilykohteen aitoudesta. 

Warholin taide on ollut monia vuosia spekuloinnin kohteena, kun teosten aitoutta ja alkuperää on kyseenalaistettu. Warholin taiteen voi todistaa aidoksi ja alkuperäiseksi joko alkuperäistodistuksella tai saamalla Andy Warholin säätiön perustamalta todennuslautakunnalta hyväksynnän taideteoksen aitoudesta. Warholin todennuslautakunta huomioi teoksten aitoutta arvioidessaan muun muassa tietyn estetiikan, komposition, allekirjoituksen, teoksen koon, käytetyn musteen, paperin, leimaukset ja päiväyksen. 

Warhol-printtejä on liikkeellä yli 100 000 kappaletta, ja niitä on vuosien aikana väärennetty lukuisia kertoja

Suosionsa huipulla Warhol käytti assistenttejaan teosten tekemiseen, jotta voisi tehostaa tuottavuutta. Warhol laittoi teoksiin lopuksi vain oman puumerkkinsä, ja näin teokset olivat maagisesti Warholin tekemiä! Warholin taide on siis ollut altis ulkopuolisille vaikutuksille, minkä vuoksi korvaamattomista alkuperäisteoksista on voitu tehdä väärennöksiä. Taitavien väärennösten vuoksi maailmalla on Warholin teoksia, joiden aitoudesta tai omistajuudesta ei ole sataprosenttista varmuutta. 

NFT:ssä tärkeä aitoutta ja alkuperäisyyttä koskeva tieto löytyy suoraan lohkoketjusta, jolloin kolmannen osapuolen tarve aitouden arvioijana häviää. 

Entäs sitten Pokémon-kortit? 

Omassa lapsuudessani Pokémon-korttien omistajuus vaihtui tiuhaan tahtiin, eikä korttien entisistä omistajista tai alkuperästä ollut läheskään aina tarkkaa tietoa. Matkan varrella hävisi ja tuhoutui monia kortteja, mutta kaupasta sai ostettua aina uuden keräilypaketin.

Pokémon-korttien keräilijöiden piireissä liikkuu paljon rahaa, mutta myös väärennettyjä Pokémon-kortteja. Vastikään eräs YouTube-tähti osti harvinaisen, 2 000 000 miljoonan dollarin arvoisen, Pokémon-kortin 150 000 dollarilla, ja luuli tehneensä erinomaiset kaupat. Keräilyharvinaisuus kuitenkin paljastui väärennökseksi.

Esimerkiksi NBA-koripallokortteja on saatavilla tällä hetkellä NFT-korttien muodossa. Nämä NBA NFT-keräilykortit, jossa jokaisella keräilykortilla on tietyn pelaajan digitaalisia kohokohtia menneistä peleistä, ovat koripallofanien suosiossa. Näiden korttien alkuperä, tiedot ja omistajuustiedot löytyvät suoraan lohkoketjusta, jolloin korttien aitouden, ominaisuuksien tai omistajuuden suhteen ei tule väärinkäsityksiä toisin kuin vaikkapa Pokémon-korttien kanssa. 

Kuten jo mainitsin, NFT:n tarkoituksena on todistaa digitaalisen ja korvaamattoman tiedoston aitous ja omistajuus. NFT ei kuitenkaan estä kopiointia. Esimerkiksi Warholin teoksista, Pokémon-korteista, Banksyn katutaiteesta, plagioidusta musiikista, elokuvista, meemeistä ja GIF:eistä on tehty tuhansia kopioita.

Jos jonkin teoksen alkuperäinen luoja on kadonnut tai tieto hänestä on jäänyt teoksen kopioiden alle, NFT:llä voidaan varmistaa, että alkuperäisen digitaalisen tiedoston omistajuustiedot säilyvät ja ovat todistettavissa lohkoketjussa kaikkien nähtävillä. 

Esimerkiksi tällaisesta alkuperäisen tekijän “jäämisestä kopioiden jalkoihin” toimii hyvin esimerkiksi Aretha Franklinin kappale Respect. Kuka muistaakaan, että alkuperäisen laulun onkin laulanut Otis Redding eikä Aretha Franklin? Otis Reddingin alkuperäinen teos on jäänyt Franklinin cover-kappaleen jalkoihin ja näin tieto kappaleen alkuperästä on hämärtynyt. 

Niin Warholin teosten kuin Pokémon-korttienkin antaman esimerkin kautta voimme nyt ymmärtää, miksi NFT:t ovat hyödyllisiä sekä aitouden todistamisen ja tekijänoikeuksien kannalta että omistajuuden varmentamisessa.

NFT:t eivät suinkaan ole ainoita kryptovaluuttojen käyttömahdollisuuuksia niiden pääasiallisten käyttötarkoitusten lisäksi. Esimerkiksi Ethereumin-älysopimusalusta mahdollistaa lukemattomia ja vielä tuntemattomiakin toiminnallisuuksia kryptovaluuttojen maailmassa! 

NFT-ilmiö on vasta aluillaan, ja vain aika näyttää, miten NFT:t vastaanotetaan ja millaisiksi ne lopulta kehittyvät.

Let there be cryptos! -postaussarjan edellisen kirjoituksen, joka käsittelee bitcoinin historiaa, voit lukea tällä täällä

Huomaathan, että sijoittamiseen liittyy aina riski sijoitetun varallisuuden menettämisestä. Emme koskaan anna sijoitusneuvoja. Sijoita aina oman riskinsietokykysi mukaan.

Kryptovaluuttoja voit ostaa helposti ja turvallisesti kotimaisesta Northcrypto.com -palvelusta. Northcrypto on Suomen Finanssivalvonnan reguloima virallinen toimija ja palvelun tarkoituksena on tuoda kryptovaluuttojen ostaminen kaikkien saataville tekemällä ostamisesta helppoa ja yksinkertaista.

Jasmine Singh

Taloudellisen vallankumouksen ja vapauden perässä juokseva mimmi, joka tekee viikonloppuisin DJ-keikkoja. Lempiaiheitani ovat kryptovaluutat, maailman poliittinen tilanne ja musiikki.

Edellinen
Edellinen

Euroalueen tärkeimmät korot – Faktat tiskiin!

Seuraava
Seuraava

1 prosentin edustaja – Nainen menestyneen rahoituskierroksen jälkeen