1 prosentin edustaja – Nainen menestyneen rahoituskierroksen jälkeen

Kasvuyritys Gubben toinen perustaja Meri-Tuuli Laaksonen pohtii Vieraskynässään, mikä on naisten rooli startup-maailmassa.

Vanhuspalvelu Gubben perustajat Sandra Lounamaa (vas.) ja Meri-Tuuli Laaksonen. KUVA: Gubbe

Vanhuspalvelu Gubben perustajat Sandra Lounamaa (vas.) ja Meri-Tuuli Laaksonen. KUVA: Gubbe

Olen kasvuyritys Gubben toinen perustaja, ja edustan 1 prosenttia, eli naisia, jotka ovat saaneet pääomasijoituksen yritykseensä rahoituskierroksen jälkeen. Kuulun ylpeydellä tähän joukkoon, mutta on huolestuttavaa, että joukkomme on näin minimaalinen. 

Vuonna 2018 kävimme ensimmäisiä keskusteluja sijoittajien kanssa. Olin tuolloin raskaana. Samoihin aikoihin olimme mukana Slush-tapahtumassa, jossa saimme kuulla aika vahvoja kommentteja siitä, voiko perustaa firmaa tai hakea rahoitusta, kun yrittäjä on viimeisillään raskaana. Mietin, että tuskin yhdenkään miehen kykyä perustaa yritys epäiltäisiin siksi, että tiedettäisiin hänen tulevan pian isäksi.

Merkityksellisemmän uran perässä

Ystävystyin Gubben toisen perustajan Sandra Lounamaan kanssa vuonna 2017 Facebookin vauvaryhmässä, odotimme ensimmäisiä lapsiamme samaan aikaan. Meitä yhdisti tulevien lasten lisäksi ahdistus paluusta takaisin töihin jonkun toisen alaisuuteen. Kaipasimme merkityksellisempää työtä, sillä halusimme aidosti vaikuttaa yhteiskuntaan.

Sandralla oli ollut liikeidea jo pidempään mielessä hautumassa. Kun hän kertoi siitä minulle, innostuin heti. Parin kuukauden päästä yrityksemme olikin jo pystyssä ja meillä oli ensimmäiset maksavat asiakkaat.

Gubbe on vanhuspalveluiden startup, joka auttaa parantamaan ikäihmisten elämänlaatua ja mahdollistaa nuorille merkityksellistä työtä. Yritys tarjoaa ikäihmisille ikään kuin oman personal trainerin, eli nuoren Gubben. Viikottaisella käynnillä ulkoillaan, jumpataan, kokkaillaan tai vietetään muuten vain aikaa yhdessä.

Erityisesti pandemia-aika on korostanut ikäihmisten yksinäisyyden ja liikkumattomuuden vakavia seurauksia. Vuosi sitten, koronan iskiessä, jouduimme iskemään palvelumme jäihin. Aika pian alkoi asiakkailtamme tulla huolestuneita viestejä siitä, kuinka heidän rakkaan ikäihmisen toimintakyky oli lähtenyt romahtamaan. Onneksi pääsimme pian jatkamaan toimintaamme.

Pandemiasta huolimatta asiakaskuntamme on viisinkertaistunut ja työntekijämäärä on kasvanut kolmesta työntekijästä kuuteentoista kuluneen vuoden aikana.

”Jos olisitte miehiä, teillä olisi jo iso rahoitus”

Tämän saimme kuulla kokeneelta sijoittajalta, kun yrityksemme oli 9 kuukauden ikäinen. Vaikka naisten tasa-arvoinen asema on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin viimeisen vuosikymmenen aikana, työtä on vielä paljon edessä. Olemme kohdanneet parivuotisen yrittäjäuramme aikana paljon ongelmia tasa-arvossa. 

Vain 1 prosentti nostetuista rahoituksista menee naisten perustamille startupeille, kun taas 88 prosenttia miesten perustamille. On huikeaa kuulua tuohon yhteen prosenttiin, mutta luvut huolestuttavat. Taustalla ei missään nimessä ole se, että naisten bisnesideat olisivat heikompia tai rahoituskierroksia käytäisiin vähemmän tai huonommin. 

Naisten startupit ovat tutkimusten mukaan tuottavampia ja liikevaihto on parempi suhteutettuna sekä rahoitukseen että työntekijöiden määrään. Luutuneiden asenteiden ja yhteiskunnallisten rakenteiden murtaminen vie voimia ja aikaa, mutta me olemme valmiita taistelemaan niitä vastaan, jotta nämäkin kentät tasa-arvoistuisivat. 

Tytöt ja nuoret naiset tarvitsevat roolimalleja

On todettu, että miehet sijoittavat mieluummin miesten startupeihin, ja naiset naisten. Startup-sijoittajista vain 20 prosenttia on naisia. Jotta epäsuhtaa myös yrittäjien puolella saadaan korjattua, on tärkeää, että pääomasijoitusyhtiöt palkkaavat työntekijänsä tasavertaisesti. Tarvitsemme lisää naisesikuvia myös sijoittajien puolelle. 

Naisten osuudet niin kasvuyrittäjistä kuin sijoittajista ovat kuitenkin olleet hienoisessa nousussa, ja siitä olemmekin erittäin iloisia. Moni on myös tuntunut olevan meistä kiinnostunut juuri siitä syystä, että olemme naisvaltainen yritys. Toivon, että me voimme Sandran kanssa olla jollekin esimerkkinä siitä, että naiset ovat yhtä päteviä menestymään kasvuyrittäjinä kuin miehet.

Tyttöjä ja nuoria naisia usein koskettaa roolimallina enemmän saman sukupuolen edustaja. Kun näkee, että tuo nainen pystyy tuohon, niin syntyy ajatus, että miksen minäkin. Teen kaikkeni joka päivä, että voisin olla jollekin tällainen roolimalli ja kannustaa toteuttamaan unelmia, epätäydellisyydestä huolimatta.

Roolimallien puute aiheuttaa helposti sellaisen mielikuvan, että pitäisi olla jotain supervoimia ja että perustajan ja yrityksen pitäisi olla täydellinen. Tämähän ei ole totta. Menestyneiden yritysten pinnan alla on yllättävän sekasortoinen tilanne, perustajina on ihan tavallisia ihmisiä ja silti kasvua tulee ja hyvin menee.


FC8680E5-8E25-403D-A60D-F065C2111B24.jpeg

Meri-Tuuli Laaksonen

Meri-Tuuli on Gubben toinen perustaja, terveystieteiden maisteri, uudelleen turkulaistunut vaimo ja äiti. Meri-Tuuli on sosiaali- ja terveysalan opettaja ja hänellä on pitkä kokemus vanhustyöstä fysioterapeuttina.

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Let there be cryptos! – Krypton sovellutukset taiteilijoiden ja vallankumouksen puolella

Seuraava
Seuraava

Kaikki asuntolainasta