Alustatalous mahdollistaa ikäihmisille avun pikkukylistä suurkaupunkeihin

Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen perustivat vanhuspalvelujen startup-yritys Gubben marraskuussa 2018. Palvelun kautta tukea saa jo yli tuhat ikäihmistä ja yhteisössä on yli 1200 gubbeilevaa nuorta.

Sandra Lounamaa (oik.) ja Meri-Tuuli Laaksonen perustivat vanhuspalvelustartup Gubben marraskuussa 2018. KUVA: Laila Lindqvist

Perustin vanhuspalvelun startup-yritys Gubben kolme vuotta sitten yhtiökumppanini ja ystäväni Meri-Tuuli Laaksosen kanssa. Tiesimme, etteivät ikäihmisten asiat ja niihin liittyvät ongelmat, kuten dramaattisesti lisääntynyt yksinäisyys ja raskaiden terveyspalveluiden kuormittuminen, saati nuorten syrjäytymiseen liittyvät työllisyyshaasteet, voineet odottaa. 

Halusimme luoda ratkaisun, jolla voimme auttaa ikäihmisiä aina pienistä paikkakunnista suurempiin kaupunkeihin ja tarjota samalla merkityksellistä osa-aikatyötä nuorille asuinpaikasta riippumatta. 

Asetimme tavoitteemme korkealle. Alusta asti oli selvää, että tulisimme auttamaan ikäihmisiä ympäri maailmaa.

Rahoitus on mahdollistanut laajentamisen 

Yrittäjänä, naisena ja äitinä olen ylpeä siitä, kuinka olemme onnistuneet keräämään yli kaksi miljoonaa euroa rahoitusta yrittäjätaipaleemme aikana. Tämä on harvinaista Suomessa, jossa vain yksi prosentti nostetusta rahoituksesta menee naisten perustamille startupeille. Meri-Tuuli kertoi omassa omassa Vieraskynä-artikelissaan ajatuksiaan tähän liittyen. 

Nopea kasvu ja viime vuonna keräämämme rahoitus mahdollistivat meille myös toimintamme laajentamisen Ruotsiin syksyllä 2021. 

Gubbe tarjoaa uudenlaisen toimintamallin muiden yritysten ja yhdistysten rinnalle alustatalouden avulla

Alustataloutta on kuvattu työn muodoksi, jossa digitaalinen alusta yhdistää työn osapuolet palvelun tai työtehtävän pariin maksua vastaan. Gubbella tämä tarkoittaa ikäihmisten ja nuorten yhdistämistä viikoittaisiin Gubbe-käynteihin. Ikäihmiselle sopivan nuoren valitsee Gubben toimistohenkilöstö ja käynnit räätälöidään ikäihmisen sekä omaisten tilanteen ja toiveiden mukaan. Käynneistä ikäihminen tai hänen omaisensa maksavat palvelun tarjoamalle alustalle, eli Gubbelle. Nuoret saavat työkorvauksen toimiessaan kevytyrittäjinä asiakkaan sydänystävinä. 

Yrityksemme räjähdysmäinen kasvu on alustatalouden mahdollistama. Tällä hetkellä jo yli 1000 ikäihmistä Suomessa saa avun Gubben palvelusta. Sama määrä nuoria vierailee säännöllisesti ikäihmisten luona auttaen heitä arjen askareissa ja aktivoiden ikäihmisiä esimerkiksi ulkoilun tai jumpan muodossa. 

Suomessa on paljon yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka ovat yrittäneet ratkaista ikäihmisten arjen haasteita ja tekevät yhä valtavan tärkeää työtä ikäihmisten hyvinvoinnin eteen. Gubbella halusimme tuoda näiden tärkeiden toimijoiden rinnalle mallin, jonka avulla pystymme mahdollistamaan avun ikäihmisille suuressa mittakaavassa paikkakunnasta riippumatta, kaikkialla Suomessa ja maailmassa. 

Gubbeilevat nuoret työskentelevät keskimäärin 2 tuntia viikossa – nuorten ylityöllistäminen ei ole Gubbella uhka

Liiketoimintamallina alustatalous on saanut myös kritiikkiä. Malli on herättänyt huolta työtä tekevien sosiaali- ja eläketurvasta, oikeuksista sekä työajoista ja -määrästä. Ymmärrän kritiikin täysin. Jokaisen tätä liiketoimintamallia hyödyntävän yrityksen onkin tärkeä miettiä, miten mallia toteuttaa ja toimintojaan sen ympärillä kehittää. 

Alustataloudesta keskusteltaessa usein unohtuu se, että liiketoimintaa sen ympärillä voi toteuttaa hyvin monenlaisilla tavoilla. Kaikkia alustatalouden toimijoita ei siis voi pistää samaan laariin.

Gubbella eroamme monista alustatalouden toimijoista, sillä palvelumme luonne luo toiminnalle jo lähtökohtaisesti kestävät raamit. Toisin kuin monilla mallia hyödyntävällä toimijalla, meillä gubbeilu ei ole nuorille päätyö. Moni nuori gubbeilee osa-aikaisesti esimerkiksi opintojensa ohessa, keskimäärin kaksi tuntia viikossa, saman ikäihmisen luona. Nuoret eivät voi valita rajatonta määrää käyntejä tai ikäihmisiä, joiden luona käydä.

Kuva: Gubbe

Gubbe tarjoaa monelle ensimmäisen työkokemuksen – gubbeileva nuori on sydämellinen ja läsnä

Ensimmäiset työkokemukset ovat nuorille valtavan arvokkaita. Tärkeä osa missiotamme onkin nuorten työllistymisen parantaminen. 

Gubbeilu on oiva tapa saada kosketus työntekoon niin, että arvokkaasta työstä saa myös korvausta. Alustataloutta hyödyntämällä pystymme tarjoamaan nuorille parhaan työntekijäkokemuksen esimerkiksi toimistomme työntekijöiden tarjoaman avun ja sisäisen Gubbe-yhteisön kautta.  

Rekrytointi- ja perehdytysprosessit gubbeille on tarkat. Lähtökohtana on nuorten aito halu tehdä merkityksellistä ja hyvää työtä ikäihmisten eteen. On ihana huomata, kuinka gubbeina toimivia nuoria ympäri Suomen ja Ruotsin yhdistää sydämellisyys, auttamisen halu sekä kyky olla ikäihmisille läsnä. 

Teknologiamme ansiosta myös muu perhe ja omaiset pysyvät ajantasaisesti tietoisina Gubbe-käyntien kulusta kuulumisten kautta. Välitämme kuulumiset läheisille jokaisen vierailun jälkeen. Lukiessani itse kuulumisia käynneiltä liikutun siitä, kuinka upeita nuoria meillä on. 

Perustajana minulle on ollut valtavan suuri ilo nähdä, kuinka nimenomaan nuoret ovat innostuneet toiminnastamme: alustallamme on jo yli 15 000 hakemusta ja yhteisössä yli 1200 “gubbeilevaa” nuorta. Arvokas Gubbe-yhteisömme, jossa gubbet voivat jakaa kokemuksia ja ajatuksia muiden samanhenkisten nuorten kanssa, on alustatalouden ansiota.

Gubbe mahdollistaa aktiivisen ja turvallisen vanhuuden

Asiakkaan näkökulmasta alustatalous mahdollistaa palvelun laadun ja turvallisuuden.

Ikäihmiset ja heidän omaisensa voivat luottaa siihen, että juuri heidän toiveisiin ja tilanteeseen tarkkaan valittu nuori vierailee säännöllisesti ikäihmisen luona. Ilman Gubben alustaa vastaavan palvelun hankkiminen itsenäisesti olisi haastavaa. 

Kasvua ja laadukasta palvelua toteuttamaan tarvitaan myös iso joukko toimistotyöntekijöitä. Rekrytoimmekin Gubbelle parhaita asiakaskokemuksen, tuotekehityksen ja markkinoinnin osaajia.

Visiomme Gubbella on saada aikaan mahdollisimman iso positiivinen vaikutus ikäihmisten elämään. Haluamme mahdollistaa onnellisen ja aktiivisen vanhuuden mahdollisimman monelle ikäihmiselle ja luoda merkityksellistä työtä nuorille heitä urallaan eteenpäin auttaen. Alustatalous mahdollistaa meille kaiken tämän.

SANDRA LOUNAMAA

Gubben toimitusjohtaja ja toinen perustaja.

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Linda Lahdenpää irtisanoutui palkkatyöstään ja rahoitti elämänsä opintojen ohella pelaamalla pokeria – ”Pokeria voisi verrata sijoittamiseen”

Seuraava
Seuraava

Blogi: Venäjän hyökkäyksen vaikutukset pörssiin? Näin toimit markkinamyllerryksessä