Näin säästät rahaa! Listasimme seitsemän sähkönsäästövinkkiä, joilla sähkölaskun summa pysyy kurissa

Mainos: Fortum

Talven tulo ja sähkön hinta ovat jälleen herättäneet suomalaiset säästämään sähköä viime talven tapaan. Kuinka voit säästää suuriakin summia sähkönkulutuksessa ja sähkölaskussa? Pyysimme Fortumin kuluttajaliiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiahoa listaamaan tärkeimmät vinkit, jotka jokaisen sähköä käyttävän tulisi tietää.

Kuva: Mimmit sijoittaa.

1. Kiinnitä sähkölämmitteisessä kodissa huomiota sisäilman lämpötilaan ja suihkukäyntien kestoon

Yrttiaho kertoo, että kodin lämpötilan alentaminen asteen verran saattaa laskea lämmityskustannuksia jopa viidellä prosentilla. Säästöjä voi hakea lisäksi laskemalla lämpötilaa entisestään öiden ajaksi tai silloin, kun on poissa kotoa pidempään esimerkiksi työpäivän vuoksi.

“Pikkuisen viileämmä ilmassa nukkuminen on hyväksi, joten esimerkiksi yöksi voi laskea huonelämpötilaa asteella”, Yrttiaho toteaa.

Yrttiahon mukaan sähkölämmitteisessä talossa lämpimän veden kulutus voi vastata jopa viidesosaa kokonaissähkönkulutuksesta. Pitkät lämpimät suihkut saattavatkin kasvattaa sähkönkulutusta merkittävästi, joten sähköä säästävän on syytä kiinnittää huomiota suihkukäyntien pituuteen.

2. Käytä sähkösaunaa ja sähköistä lattialämmitystä harkiten

Yrttiaho kertoo, että lattialämmitys on usein kaukolämmitteisten kerrostaloasuntojen suurin sähkösyöppö. Lattialämmityksen käyttöä ei kuitenkaan kannata lopettaa täysin, sillä mukavuuden lisäksi se nopeuttaa kylpyhuoneen kuivumista ja ehkäisee näin kosteusvaurioiden syntymistä.

“Lattialämmityksen voi laittaa päälle tai tavallista kovemmalle esimerkiksi suihkussa käynnin ajaksi ja hetkeksi sen jälkeen, jolloin lattialämmitys haihduttaa veden pois”, Yrttiaho kertoo. 

Myös saunominen saattaa nostaa merkittävästi sähkölaskun summaa.

“Sähkösaunan käyttö voi vastata kerrostaloasunnossa jopa 15-20 prosenttia vuoden sähkönkulutuksesta. Sillä on siis merkitystä, kuinka paljon saunoo”, Yrttiaho toteaa.

Saunomisesta ei kuitenkaan tarvitse luopua kokonaan. Säästöä saa jo sillä, että menee saunaan heti, kun se on lämmennyt haluttuun lämpötilaan ja sillä, että laittaa termostaatin pois päältä heti saunomisen jälkeen tai jopa hieman aiemminkin.

3. Ajoita pörssisähkön käyttö hintapiikkien ulkopuolelle

Sähkön kulutuksen ajoittaminen voi vaikuttaa sähkölaskun summaan merkittävästi, mikäli on solminut pörssisähkösopimuksen. Myös joissain kiinteissä sopimuksissa sähkön käytön ajoittamisella voi vaikuttaa sähkön hintaan jokin verran.

“Pitkälle pötkii jo sillä, jos pystyy siirtämään omaa kulutustaan aamun ja alkuillan kulutuspiikkien ulkopuolelle. Me kaikki käytämme eniten sähköä juuri ennen töihin lähtöä ja töistä paluun jälkeen, joten hinta on silloin korkeimmillaan”, Yrttiaho sanoo.

Pörssisähkön hintaan vaikuttaa etenkin sään tuulisuus, mutta siitä huolimatta Yrttiahon mukaan perussääntö on, että sähkö on päivällä ja öisin halvempaa. Sen vuoksi esimerkiksi astianpesukone tai pyykkikone kannattaa pyörittää etätyöpäivän lomassa.

4. Lämmitä vesi valmiiksi vedenkeittimellä ja mikrota ruoka

Huomiota kannattaa kiinnittää suurten kodinkoneiden käyttöön ja niiden energiatehokkuuteen. Etenkin uuni ja hella kuluttavat paljon energiaa. Sen vuoksi ruoka kannattaa lämmittää uunin tai paistinpannun sijaan mikrossa.

“Myös riisiä ja pastaa keitettäessä vesi kannattaa keittää lämpöiseksi ensin vedenkeittimellä. Silläkin voi saavuttaa pieniä säästöjä”, Yrttiaho kertoo.

Kodinkoneiden osalta olennaista on niiden energiatehokkuus. Siispä esimerkiksi pesukonetta tai tiskikonetta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden tehokkuuteen: hieman kalliimpi, mutta energiatehokkaampi kodinkone saattaa maksaa itsensä takaisin käytössä nopeastikin.

5. Sulata pakastin säännöllisesti

Yrttiahon mukaan puolen sentin jääkerros kylmälaitteessa saattaa lisätä sen sähkönkulutusta jopa 30 prosentilla. Tämän vuoksi pakastimeen kertyvästä jääkerroksesta kannattaa hankkiutua pikimmiten eroon.

“Pakastin kannattaa sulattaa säännöllisesti. Etenkin nyt talvella pakastimen sulatus on tavallista helpompaa”, Yrttiaho toteaa.

6. Käytä jatkojohtoja, joissa on katkaisija

Erilaiset viihdelaitteet, kuten televisio, pelikonsoli sekä puhelimen ja tietokoneen laturit kannattaa kytkeä jatkojohtoon, jossa on virtakytkin. Näin virran kytkeminen pois päältä on helppoa, eivätkä laitteet kuluta turhaa sähköä niin sanotussa stand by -tilassa.

“Laitteet voi laittaa täysin pois päältä ainakin silloin, kun on pidemmän aikaa poissa kotoa”, Yrttiaho toteaa.

7. Seuraa sähkönkulutusta ja nappaa loput energiansäästövinkit talteen

Ennen kaikkea on olennaista ymmärtää, paljonko sähköä käyttää ja mihin sitä kuluu. 

“Esimerkiksi meidän Fortum-sovelluksessa asiakkaat pystyvät seuraamaan omaa sähkön kulutustaan, sähkön hintaa ja toteutunutta kustannusta helposti ja ajantasaisesti”, Yrttiaho kertoo.

Hän korostaa, että on paljon tapoja säästää sähköä ja pienentää sähkölaskun summaa siten, että asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä. Fortum on pyrkinyt kokoamaan tällaisia keinoja nettisivuilleen 98 säästövinkkiä sisältävään listaan.

Yrttiaho muistuttaakin, että vaikka sähkön säästäminen on tärkeää ja monille välttämätöntä, ei siitä kannata ottaa liikaa paineita.

“Sähkön säästämisestä ei kannata stressata liikaa. Pitkälle pääsee, kun kiinnittää huomiota huonelämpötilaan, lattialämmityksen käyttöön, valojen sammuttamiseen ja kulutuspiikkien välttämiseen”, Yrttiaho toteaa.

Lue lisää: Sähkö 101: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää sähköstä.

<3<3<3

Mimmien kaverit Fortumilla auttavat sinua tekemään fiksumpia ja ilmastoystävällisempiä valintoja sähkön kanssa! Kuinka valita itselle paras sähkösopimus? Tee nopea testi, jolla voit selvittää Fortumin ehdotuksen sinulle sopivaan sähkösopimukseen täällä. Kuinka kuluttaa sähköä järkevästi? Tutustu lähes sataan energiansäästövinkkiin täällä. Psst! Fortum myy kulut­ta­jille vain ilman hiili­diok­si­di­päästöjä tuotettua sähköä.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Päätoimittajan kynästä: Tällä kertaa käytän joululahjabudjettini toisin 

Seuraava
Seuraava

Miksi sinunkin kannattaisi olla kiinnostunut startup-skenestä? Näin nuoret yritykset muuttavat maailmaa