Kuinka rakentaa omannäköinen arki, jossa työ ja muu elämä ovat tasapainossa?

Mainos: Academic Work

Elämän eri roolien välillä tasapainoilu ja kestävän työelämän toteuttaminen saattaa olla kaikkea muuta kuin helppoa. Kuinka rakentaa omannäköinen ura ja ennen kaikkea elämä? Entä miksi töitä kannattaa tehdä 80 prosentin teholla 100 prosentin tehon sijaan?

Academic Work Finlandin toimitusjohtaja Laura Christie, joka puhui joulukuun alussa Mimmien Ura-aftereilla kestävämmän työelämän puolesta.

Lähemmäs sata mimmiä ja salamimmiä kokoontui joulukuun alussa Scandic Hub -hotelliin Mimmit Sijoittaa Ura-aftereille kuulemaan ja keskustelemaan askelmerkeistä kohti omannäköistä työelämää. 

Afterwork-kattauksen herkuista nauttimisen lomassa kuultiin Mimmit sijoittaa -median perustajakaksikkona tunnettujen Pia-Maria Nickströmin ja Hanna Tikanderin konkreettiset vinkit omannäköisen uran ja elämän rakentamiseen sekä Academic Work Finlandin toimitusjohtaja Laura Christien inspiroiva puheenvuoro kestävän ura-asenteen ja työelämän toteuttamisesta. Puheenvuorojen jälkeen keskusteluja ja minglailua jatkettiin lasillisten äärellä Scandic Hubin aulatilassa.

Kuinka rakentaa omannäköinen arki, jossa työ ja elämän muut osa-alueet ovat tasapainossa? Entä miksi ein sanominen kivoillekin asioille ja riittävän hyvän tunnistaminen ovat olennaista kestävän työelämän rakentamisessa?

Päätä, mille annat aikaa ja energiaa

Tasapainottelu työelämän ja vapaa-ajan sekä elämän eri osa-alueiden välillä voi tuntua ajoittain haastavalta. Christien mielestä on ymmärrettävää, että elämän erilaisten roolien yhteensovittaminen ei suju aina mutkitta.

Kuva: Mimmit sijoittaa

“Olemme työntekijöitä, lapsia, sisaruksia, ystäviä sekä mahdollisesti vanhempia. Ei ole ihme, että aina ei pysty antamaan kaikkeaan näillä kaikilla osa-alueilla”, Christie toteaa.

Christien mielestä kestävän työelämän ja omannäköisen arjen rakentamisen mahdollistaa päätös siitä, mitkä elämän lukuisista rooleista ovat itselle tärkeimpiä - etenkin jos elämässä on paljon meneillään. 

Itselle tärkeimpien roolien määrittäminen auttaa hahmottamaan, mikä juuri tässä hetkessä on itselle tärkeää ja mihin haluaa satsata. Samalla se muistuttaa siitä, että arkeen on mahduttava muutakin kuin työt.

 “Se, että päättää, missä järjestyksessä eri asioihin antaa aikaa, energiaa ja resursseja mahdollistaa omannäköisen elämän elämisen. Elämässä tapahtuu paljon enemmänkin kuin työt”, Christie sanoo.

Määrittele kolme elämän prioriteettia

Christie uskoo itse, että elämässä voi olla kerrallaan kolme prioriteettia. Hänelle ne ovat tällä hetkellä perhe, työ sekä oma hyvinvointi ja urheilu.

“Tässä hetkessä nämä prioriteetit toimivat minulle, mutta ne eivät välttämättä toimi kaikille muille. Kannattaakin miettiä, mitkä prioriteetit tekevät elämästä oman näköisen. Ja ne voivat toki muuttua elämän eri hetkissä”, Christie sanoo.

Elämä eri osa-alueiden laittaminen tärkeysjärjestykseen ei ole useinkaan yksinkertaista. Christie kannustaa kuitenkin olemaan itselleen raadollisen rehellinen kolmea prioriteettia määritellessä, sillä vain siten voi saavuttaa omannäköisen lopputuloksen.

Aktiivisesta sosiaalisesta elämästä aikoinaan nauttineelle Christielle oman hyvinvoinnin ja urheilun aikatauluttaminen sosiaalisten suhteiden yläpuolelle oli välttämätön, mutta erittäin haastava päätös.

“Joissain hetkissä täytyy uskaltaa sanoa ei asioille, jotka ovat joskus tuoneet paljonkin iloa, jos ne eivät nykytilanteessa vain mahdu kalenteriin”, Christie toteaa.

80-prosenttinen panos riittää

Christie painottaa, että kolmen prioriteetin määrittely ei tarkoita, että niitä jokaista voisi tehdä koko ajan sadan prosentin teholla. Kaikkensa antaminen jatkuvasti käy ennen pitkää liiaan kuormittavaksi, eikä esimerkiksi töissä erilaisten tehtävien tai tuotosten täydelliseksi hiominen ole useinkaan järkevää.

“80 prosentin antaminen riittää useimmissa asioissa oikein hyvin. Oli kyse sitten töistä tai esimerkiksi vanhempana tai ystävänä olemisesta”, Christie painottaa.

Kuva: Mimmit sijoittaa

Jos antaa jo valmiiksi kaikkensa, ei kiireaikoina tai muuten kuormittavina ajanjaksoina ole enää mitään, mistä joustaa. Christie uskookin, että 80 prosenttia antava henkilö on lähtökohtaisesti halutuin kollega, alainen ja yhteistyökumppani. 

“Esihenkilönä palkkaisin mieluummin tiimiini henkilön, joka tekee säännönmukaisesti asioita 80 prosentin teholla kuin henkilön, joka antaa kaikessa 100 prosenttia ja joutuu sen seurauksena jäämään ensimmäisen kiirepiikin jälkeen sairaslomalle”, Christie toteaa.

Täydellisyyden tavoittelusta ja sataprosenttiseen tehokkuuteen pyrkimisestä irti päästäminen saattaa olla hankalaa.

“Moni ajattelee varmasti, että minun täytyy antaa aina sata pinnaa, jotta olen tarpeeksi hyvä. Se ei pidä paikkaansa”, Christie sanoo.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Haluatko kuluttaa kestävämmin? Lue tämä 10 kohdan lista

Seuraava
Seuraava

Tiedätkö, mitä vaikutuksia kulttuurilla on hyvinvointiin? Näiden syiden takia kannattaa pistäytyä museossa vaikka lounastauolla