Haluatko kuluttaa kestävämmin? Lue tämä 10 kohdan lista

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy kyllästyi ympäripyöreisiin vastuullisuusohjeisiin ja laati konkreettisen listan vastuullisempien vaatehankintojen tekemiseen. Pyyn mukaan yleisesti hyvä ohjenuora vastuullisuudelle on se, että tuotteen valmistukseen ja myyntiin liittyvät työvaiheet tapahtuvat lähellä.

Kuva: Veera Kesänen

Vastuullisuusvaikuttaja ja IVALO.COMin vastuullisuusjohtaja Outi Pyyn mielestä mediassa julkaistut vastuullisuusohjeet jäävät usein pinnallisiksi ja irrallisiksi, mikä vaikeuttaa kestävän kuluttamisen toteuttamista. 

Tämän vuoksi hän laati vastuullisen kuluttajan ostojärjestyksen, jonka tavoitteena on auttaa ihmisiä tekemään vastuullisempia vaatehankintoja vaivattomammin.

Pyy painottaa, että ostojärjestys ei sinällään aseta hankintapaikkoja absoluuttiseen paremmuusjärjestykseen vastuullisuuden näkökulmasta, sillä tällaisen listan laatiminen on lähes mahdotonta. Hänen mukaansa ostojärjestystä noudattamalla kuluttaja tekee kuitenkin todennäköisesti mahdollisimman vähän pahaa tekstiilejä ostaessaan.

“Halusin antaa ihmisille selkeän käytännön ohjeen, joka auttaa tunnistamaan kaikista olennaisimmat näkökulmat ja jota on helppo toteuttaa arjessa. Listalta löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja, joista tarvitsemaansa tuotetta voi lähteä etsimään”, Pyy summaa.

Vastuullisen kuluttajan ostojärjestys koostuu kymmenestä kohdasta:

  1. Käytetty tuote kotimaiselta alustalta, sovelluksesta tai kivijalkakaupasta

  2. Kotimaisen yrityksen Suomessa valmistettu tuote

  3. Kotimaisen yrityksen (laadukas) EU-maassa valmistettu tuote

  4. Vastuullinen tuote vastuulliselta kotimaiselta markkinapaikalta tai kivijalkakaupasta

  5. Käytetty (vastuuton) tuote ulkomaiselta second hand -alustalta tai -sovelluksesta

  6. Vastuullisen ulkomaisen brändin tuote heidän omasta tai jälleenmyyjän nettikaupasta

  7. Kotimaisen yrityksen laadukas (vastuuton) tuote, joka on valmistettu EU-alueen ulkopuolella

  8. Laadukkaan, mutta vastuuttoman ulkomaisen brändin tuote heidän omasta tai jälleenmyyjän nettikaupasta

  9. Vastuuttoman halpamerkin tuote suomalaisesta kivijalkakaupasta

  10.  Vastuuttoman halpamerkin tuote ulkomaisesta nettikaupasta

Pyy toteaa, että listan kohdat yhdestä neljään ovat vastuullisuuden näkökulmasta todella hyviä vaihtoehtoja. Listan häntäpäätä eli vaihtoehtoja kahdeksasta kymmeneen hän sen sijaan suosittelee välttämään.

“Yleisesti hyvä ohjenuora vastuullisuudelle on se, että asiat tapahtuvat lähellä.”

Ostojärjestystä laatiessa Pyy lähestyi vastuullisuutta laajasti. Hän painotti erityisesti kahta näkökumaa: miten lähellä tuotteen valmistukseen ja myyntiin liittyvät työvaiheet toteutetaan sekä millainen yrityksen omistupohja on eli minkä maalainen yritys on.

Molemmat näkökulmat linkittyvät erityisesti kansalliseen ja EU-tason lainsäädäntöön eli siihen, minkä maan lakien mukaisesti yritys esimerkiksi maksaa verojaan tai hoitaa ympäristöasioitaan.

“EU-alueella on tiukempaa työturvallisuutta, ihmisoikeuksia ja ympäristöasioita koskevaa lainsäädäntöä, joiden mukaisesti työvaiheet EU-maissa tehdään. Vaikka lainsäädäntö ei ole täydellistä, on se paljon parempaa kuin esimerkiksi Kiinassa”, Pyy selventää.

Toisaalta yrityksen kotimaa kertoo, minne tuotteesta maksetut rahat päätyvät palkkojen ja verojen muodossa. Tämän vuoksi Pyy on nostanut kotimaiset kivijalkamyymälät ja sovellukset listan kärkipaikoille. Niistä ostettujen tuotteiden avulla työllistetään suomalaisia ja lisätään Suomen verotuloja.

Second hand -shoppailijankin tulee huomioida mitä ostaa ja mistä ostaa

Työvaiheiden sijainnin ja yrityksen kotimaan lisäksi Pyy tarkasteli tuotteita ja niiden hankintapaikkoja kiertotalousnäkökulmasta.

“Jos ostaa tuotteen käytettynä, niin uusia tuotteita ei tarvitse tuottaa yhtä paljoa. Uusien tuotteiden kohdalla tärkeää on niiden käyttöikä ja se, että ne selviävät kiertoon second hand -alustoille ja -kauppoihin”, Pyy toteaa.

Hän korostaa yrityksen kotimaan ja työvaiheiden sijainnin merkitystä niin ikään second hand -tuotteiden kohdalla: myös käytettyä tuotetta ostaessa täytyy huomioida mitä ostaa, mistä ostaa ja kuka rahat vaatteen ostamisesta saa.

Pyyn mielestä suomalaiset second hand -alustat toimivat usein ulkomaisia vastuullisemmin.

“Suomalaisilla yrityksillä on tiukka arvopohja ja he ovat rajanneet Sheinin kaltaiset ultrapikamuotiyritykset pois valikoimastaan, sillä ne ovat tuoteturvallisuusriski. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi Sellpy:stä, joka myy Sheinin tuotteita. Ultrapikamuodin myyminen käytettynä ei ole todellakaan ok”, Pyy sanoo.

Muodin tutkimuksen professori suosittelee listan noudattamista

Aalto-yliopiston muotoilun ja muodin tutkimuksen professori Kirsi Niinimäen mielestä vastuullisen kuluttamisen ostojärjestys on pätevä ja selvästi Pyyn esiin tuomien kriteerien mukaisesti laadittu. 

“Käytetty tuote on sinällään aina uutta tuotetta parempi valinta. Ulkomailta ostettuihin tuotteisiin tulee puolestaan lisää ympäristökuormaa logistiikan seurauksena, ja EU-maassa valmistettu tuote on ympäristön kannalta parempi kuin Aasiassa valmistettu”, Niinimäki kiteyttää.

Hän korostaa, että lista saattaisi näyttää toisenlaiselta, mikäli esimerkiksi tuotteen materiaalia tai sosiaalisia näkökulmia oltaisiin painotettu eri tavalla. Tästä huolimatta Niinimäki sanoo voivansa suositella ohjetta kuluttajille.

Vastuullisin vaate kestää käytössä pitkään

Ostojärjestyksen lisäksi Niinimäki kehottaa kuluttajaa kiinnittämään huomiota tuotteen ympäristömerkkeihin. Esimerkiksi EU-ympäristömerkki eli “EU-kukka” painottaa tuoteturvallisuutta ja kertoo, että tuotteessa ei ole käyttäjälle haitallisia kemikaaleja tai aineita. 

“Toki meillä on myös kotimainen joutsenmerkki. Sen kriteerit ovat kuitenkin todella tiukat, minkä vuoksi harvalla tekstiilillä tai vaatteella on joutsenmerkkiä”, Niinimäki pohtii.

Ennen kaikkea Niinimäki kannustaa tekemään harkittuja vaatehankintoja, joille löytyy käyttöä vuodesta toiseen. Hän suosittaa jättämään kauppaan liian trendikkäät vaatteet, joihin kyllästyy trendin vaihtuessa

“Kaikkein suurin ongelma on se, että vaatteita käytetään niin vähän aikaa. Vastuullisin hankinta onkin se, joka kestää omassa käytössä pitkään sekä teknisesti että eettisesti”, Niinimäki toteaa.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Sijoittajatarina: Kolmenkympin kynnyksellä ja tili miinuksella

Seuraava
Seuraava

Kuinka rakentaa omannäköinen arki, jossa työ ja muu elämä ovat tasapainossa?