5 vaikeaa kysymystä vastuullisesta sijoittamisesta

Kaupallinen yhteistyö: Varma ja Asennemedia

Keskustelu vastuullisesta sijoittamisesta käy kuumana. Kysyimme Varman sijoituksista vastaavalta varatoimitusjohtaja Reima Rytsölältä, mistä vastuullisessa sijoittamisessa on kyse ja kuinka vastuullisuus ja talouskasvu toteutuvat yhdessä.  

KUVA: Mimmit sijoittaa -media

KUVA: Mimmit sijoittaa -media

1. Voiko vastuullisella sijoittamisella muuttaa maailmaa? 

Kyllä. Vastuullisella sijoittamisella voi aidosti muuttaa maailmaa. Ajattelen, että nykymaailmassa ja erityisesti läntisessä taloudessa pääomien allokoituminen on merkittävä tekijä ja voimavara esimerkiksi ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. 

Suurin yksittäinen ongelma, johon vastuullinen sijoittaminen voi olla ratkaisu, on ilmastonmuutos. Avainasemassa ovat sellaiset yritykset, jotka kehittävät ilmastonmuutosta ehkäiseviä teknologioita. 

Vastuullisen sijoittamisen kautta meillä on mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi työolosuhteisiin ja lapsityövoiman käyttöön kehitysmaissa. Sijoittajien rooli on siis iso. Vastuullinen sijoittaminen on yksi mahdollisuus rakentaa parempaa maailmaa.

2. Varman teettämän kyselytutkimuksen mukaan 72 prosenttia suomalaisista mieltää kotimaiset yritykset ulkomaalaisia vastuullisemmaksi. Helsingin pörssi onkin pärjännyt eri pörssien vastuullisuusvertailuissa hyvin. Onko jo Helsingin pörssiin sijoittaminen itsessään vastuullista?

On se vastuullisempaa kuin ehkä alueellisesti johonkin muuhun pörssiin sijoittaminen. Pohjoismainen yritysmarkkina on tässä suhteessa edistyksellistä. Kuitenkin sanoisin, että on isolla pensselillä maalaamista, jos ajattelee toimivansa vastuullisesti vain sillä, että sijoittaa Helsingin pörssiin.

Helsingin pörssissä on monenlaisia yrityksiä, joista toiset ovat vastuullisempia kuin toiset. Oikotietä vastuullisuuteen ei ole. 

3. Jatkuva talouskasvu ja vastuullisuus. Voiko molempia saada? 

Siinä on tietty sisäänrakennettu ristiriita ilmastonmuutoksen kannalta. Jos meillä ei olisi talouskasvua, se saattaisi hetkellisesti helpottaa ilmastonmuutosta.

Silti, meillä on maailmassa niin paljon myös muita ongelmia, että uskon ainoan kestävän ratkaisun olevan, että kehitämme teknologioita, joilla pystymme ratkaisemaan ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita. Talouskasvun nollakasvu olisi vaikeaa länsimaille, mutta erityisesti kehittyville maille se olisi täysi katastrofi.

En usko, että talouskasvun pysäyttäminen olisi ratkaisu ilmastonmuutokseen, vaikka lyhyellä aikavälillä saatamme joutua tekemään ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi sellaisiakin ratkaisuja, että talouskasvu ottaa niistä osumaa.  

4. Miten tunnistaa viherpesu sijoittajaviestinnässä? Mistä tietää, onko firma oikeasti vastuullinen?

Etenkin viime vuosina pääomien allokoituminen vastuullisiin kohteisiin on ollut voimakasta, eli täytyy sanoa, että vaara viherpesulle on todellinen. Yritysten taipumus maalata maailmaa todellisuutta vihreämmäksi on melko iso.

Vastuullisuusraportteihin perehtyminen on tärkeää, mutta niin on myös vertaaminen ja suhteuttaminen.

Monesti isot yritykset käyttävät absoluuttisia lukuja. Tuodaan esimerkiksi esiin päätös sijoittaa 200 miljoonaa euroa uusiutuvaan energiaan tai sitä mahdollistavaan teknologiaan. Huomionarvoista on, että jos yrityksen käyttämä CAPEX (= pääoman käyttö) on vaikkapa 8 miljardia euroa, 200 miljoonan sijoitus on todella pieni. 

Pitäisi pystyä onkimaan selville se, onko vastuullisuus oikeasti integroitunut yrityksen liiketoimintaan. Sama pätee sijoittajiin. Täytyy miettiä, onko vastuullisuus päälle liimattua, vai sijoitusprosesseihin integroitunutta. Ollakseen vastuullinen, vastuullisuuskulman tulee olla jok’ikisessä sijoituspäätöksessä mukana.

5. Nordean vastuullisten rahastojen hallinnoimien varojen arvo on ylittänyt miljardin euron, ja myös Varma on tehnyt 196 miljoonan euron sijoituksen Nordean kehittyvien markkinoiden vastuulliseen rahastoon. Miksi vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa ihmisiä juuri nyt?

Valtaosalla on yhteinen ymmärrys siitä, että ilmastonmuutokselle on pakko tehdä jotain ja pian, eli ilmastonmuutos on varmasti ajanut vastuullisen sijoittamisen niin sanottua buumia. Ihmiset ovat havahtuneet kiireeseen, kun tietoisuus ilmastokriisistä on kasvanut enenevässä määrin viimeisen kahden kolmen vuoden aikana.  

Meistä monissa on sisäänrakennettu ominaisuus ja halu tehdä asioita hyvin niin maapallon kuin yhteiskunnankin kannalta.

○○○

Kuuntele Mimmit sijoittaa -podcastin jakso Vaikeita kysymyksiä vastuullisesta sijoittamisesta. Jaksossa mimmit kysyvät Reimalta lisää vaikeita kysymyksiä vastuulliseen sijoittamiseen liittyen.

6CF8F99C-CE6A-4B2E-A65B-74E8AB288F30.png

Reima Rytsölä

Työeläkeyhtiö Varman sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja.

Mimmi

Generalisti, joka kuuntelee aina ennen kuin vastaa. Lukee Saariota ja soittaa Schubertia. Fanittaa energiapatukoita, tarra-arkkeja ja toimivaa elektroniikkaa. Miettii talous- ja rahakysymyksiä työkseen, vaaleanpunainen sijoitusliivi yllään.

Edellinen
Edellinen

Ystäväkirja: Hätä-Miikka

Seuraava
Seuraava

Uratarina: Millaista on työskennellä pankissa?