Veroja pitää maksaa, muttei liikaa – muista ainakin nämä vähennykset!

Verot ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeitä, mutta ei niitä silti kannata maksaa liikaa. Tavallinen palkansaaja ja piensijoittaja voi tehdä useita erilaisia vähennyksiä. Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen kertoo, mitä kaikkea verotuksessa voi vähentää.

Kuva: Veera Kesänen

Maksamme veroja monista eri asioista, mutta verotuksessa voi myös saada erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät maksettavan veron määrää. Useat verovähennykset täytyy itse ilmoittaa verottajalle, minkä takia kaikki eivät niitä tajua hyödyntää. Ilmoittaminen tapahtuu joko verokortin tai veroilmoituksen avulla helpoiten OmaVerossa.

Ilmoittamalla vähennykset verokortille palkastasi tehtävä ennakonpidätys pienenee, eli sinulle jää jokaisesta palkasta hieman enemmän käteen. Veroilmoituksella ilmoitetut vähennykset saat veronpalautuksina, kunhan verokorttisi on muuten laskettu oikein.

Vähennykset tehdään aina sen vuoden verotuksessa, jolloin kulut, joista vähennyksiä haetaan, on maksettu. Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen kuitenkin muistuttaa, että jos joku vähennys on unohtunut tehdä verotuksessa, voi verotukseen hakea oikaisua jälkikäteen vielä kolme vuotta verovuoden päättymisestä. 

Palkansaaja, muista ainakin matkakulujen ja tulonhankkimiskulujen vähennykset

Tiesithän, että jos käyt palkkatöissä kodin ulkopuolella, voit vähentää kodin ja työpaikan väliset matkakulut verotuksessa?

Malinen muistuttaa muutamasta tärkeästä seikasta: matkakuluissa on 750 euron omavastuu, eli tätä pienempiä kustannuksia ei kannata ilmoittaa verotukseen. Lisäksi matkakulut voi vähentää vain sellaisilta päiviltä, kun työpaikalla on käyty, eli ei siis esimerkiksi etäpäiviltä. On myös hyvä muistaa, että matkakulut vähennetään halvimmalla kulkuneuvolla, joka on yleensä julkinen liikenne. 

Etätyöskentelyn faneille hyvä uutinen on puolestaan se, että niin kutsuttuja tulonhankkimiskuluja voi vähentää verotuksessa, mikäli ne ylittävät 750 euroa vuodessa. Näitä voivat olla esimerkiksi työvälineiden, kuten tietokoneen hankkiminen, tai työhuonevähennys kotona työskenteleville. 

“Myös esimerkiksi ammattikirjallisuus tai työtehtäviin liittyvät koulutusmenot lasketaan yleensä tulonhankkimisesta aiheutuneiksi kuluiksi”, Malinen huomauttaa.

Myös piensijoittaja voi hyötyä verovähennyksistä – muista “tonnin sääntö”

Yksityissijoittaja voi vähentää sijoitusten hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuneet kulut. Malisen mukaan vähennysoikeus riippuu siitä, kuinka laajamittaista sijoitustoiminta on. 

Sijoitustoiminnan aktiivisuus ja volyymi vaikuttavat kulujen vähennysoikeuteen. Aloittelevakin sijoittaja voi hyötyä verovähennyksistä itsensä kehittämisessä, sillä esimerkiksi sijoituskirjallisuudesta ja sijoitusalan kursseista syntyneitä kuluja voi yleensä vähentää verotuksessa.

Lisäksi Malinen muistuttaa sijoittajia huomioimaan “tonnin säännön” omassa verosuunnittelussa.

“Jos vuoden aikana myydyn omaisuuden, esimerkiksi osakkeiden tai rahasto-osuuksien yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, voitto on verovapaa riippumatta siitä, miten paljon voittoa sijoittaja on saanut. Kaikki vuoden aikana tehdyt myynnit lasketaan siis yhteen, lukuunottamatta verovapaaksi säädettyjä myyntivoittoja”, Malinen kertoo.

Jos taas joudut myymään sijoituksia tappiollisena yli tuhannella eurolla, tai tätä pienemmissä myynneissä sijoitusten hankintameno on yli tuhat euroa, voit vähentää tappioita pääomaverotuksessa. 

Malisen mukaan sijoittajien tulee huolehtia siitä, että ymmärtää eri sijoitusmuotojen verotuksen.

“Perinteiset pörssiosakkeet ja rahastot, erityisesti osakesäästötili, ovat helppoja aloittelijalle. Esimerkiksi kryptovaluuttojen voittojen seurannassa taas voi olla isoja haasteita ja niiden selvittely vaatii aikaa”, Malinen toteaa.

Kotitalousvähennys kannustaa ostamaan omaa aikaa

Siivous-, lastenhoito- ja remonttipalveluita ostamalla olet oikeutettu kotitalousvähennykseen.

“Kotitalousvähennys pienentää kustannuksia silloin, jos arkeen täytyy ostaa apua. Tavallaan se osaltaan kannustaa ostamaan omaa aikaa”, Malinen sanoo.

Siivouksesta, hoiva- ja hoitotyöstä voi vähentää vuosien 2022 ja 2023 verotuksessa 60 %, ja vähennyksen enimmäismäärä on 3 500 euroa, jos palvelu ostetaan ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä.

Myös kestävä energia on huomioitu vähennyksissä.

“Öljylämmityksestä luopumiseen pätevät nämä korotetut vähennysten määrät vuoteen 2027 asti”, Malinen kertoo.

Samalla korkean sähkölaskun kanssa kamppaileville on luvassa helpotusta. Vuonna 2023 tammikuun ja huhtikuun välissä yli 2 000 euroa sähköenergiasta maksavat ovat oikeutettuja 60 % kotitalousvähennykseen siltä osin, kun kulut ovat yli 2 000 euroa ja enintään 6 000 euroa.

Iines Joronen

Globaaleista ilmiöistä kiinnostunut valtsikalainen, joka inspiroituu intuitiokorteista ja kovista treeneistä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Vihreä siirtymä auttaa energiakriisin ratkaisemisessa – ja tarjoaa kiinnostavia sijoitusmahdollisuuksia

Seuraava
Seuraava

Opiskelijan paniikki – Kun ”ilmainen raha” muuttui oikeaksi lainaksi