Tunnusluvut tutuiksi: Miniopas yleisimpiin sijoitusmittareihin – EPS, ROI, ROE ja osinkotuottoprosentti (2/2)

Tervetuloa Tunnusluvut Tutuiksi -minisarjaan, jossa pureudumme sijoittamisen keskeisimpiin mittareihin ja lukuihin. Nämä avainlukemat auttavat sinua hahmottamaan, onko tiettyihin osakkeisiin sijoittaminen kannattavaa vai ei. Ensimmäisessä osassa käsittelemme P/E, P/B ja P/S-lukuja, kun taas tässä osassa keskitymme EPS:n, ROI:n, ROE:n ja osinkotuottoprosentin ymmärtämiseen. Mitä ne tarkoittavat ja miksi niiden analysointi kannattaa?

Kuva: Veera Kesänen

Osakekohtainen tuotto (EPS)

EPS, eli earnings per share, kuvaa sitä, kuinka paljon tulosta yritys tekee yhtä osaketta kohden. Luku lasketaan jakamalla pörssiyhtiön tekemä tulos sen osakkeiden määrällä. 

EPS-luvun historiallista kasvua kannattaa tutkia, sillä kasvussa oleva EPS-luku on yleensä positiivinen merkki osakkeenomistajille. Se tarkoittaa, että yhtiö on kyennyt tekemään yhä enemmän voittoa yhtä osaketta kohden.

EPS-luvun avulla voit myös tutkia yrityksen osingonmaksukykyä. Jos yrityksen EPS-luku on pienempi kuin sen osakkeenomistajille maksama osakekohtainen osinko, yritys ei sillä hetkellä tee tarpeeksi tulosta kattaakseen maksamansa osingot. Pidemmän päälle yritys saattaa joutua turvautumaan lisävelan ottamiseen tai lopulta pienentämään maksamansa osingon määrää.

Kuten useimpien tunnuslukujen kohdalla, löydät yritysten EPS-luvun yleensä osakevälittäjien sivuilta. Hyvä EPS-luku voi vaihdella toimialoittain, joten on parasta verrata saman toimialan yritysten EPS-lukua ja historiallista kehitystä keskenään.

Sijoitetun pääoman tuotto (ROI)

ROI on lyhenne englanninkielisestä termistä return on investment eli suomeksi sijoitetun pääoman tuotto. ROI:n avulla pystytään arvioimaan yrityksen kannattavuutta. Se kuvaa yrityksen kykyä tuottaa tulosta suhteessa siihen tarvittuihin resursseihin, eli yrityksen toimintaan sidottuun pääomaan. 

Voit yksinkertaisimmin hyödyntää ROI:ta oman yksittäisen sijoituksesi kannattavuuden arvioimiseen. Tässä tapauksessa ROI kertoo sinulle, paljonko tuottoa olet saanut jokaista sijoittamaasi euroa kohden. Yleisesti ajatellaan, että yli seitsemän prosentin vuosittainen ROI on hyvä tuotto osakesijoittajalle. 

Otetaan esimerkki: Sijoitat 1000 euroa Marimekon osakkeisiin. Vuoden kuluttua sijoitushetkestä osakkeiden arvo on kasvanut 1100 euroon. Sijoittamasi pääoman tuotto on kymmenen prosenttia ja se laskettaisiin näin:

Oman pääoman tuottoprosentti (ROE)

ROE, eli return on equity eli suomeksi oman pääoman tuotto, on yksi tärkeimmistä yrityksen kannattavuutta kuvaavista tunnusluvuista. ROE kertoo, kuinka tehokkaasti yritys on saanut tuottoa omalle pääomalle, eli osakkeenomistajien yritykseen sijoittamalle varallisuudelle, tilikauden aikana. Yleisesti hyvänä ROE:na pidetään 15–20 prosenttia, mutta tämäkin voi vaihdella toimialoittain.

Pörssiyhtiön ROE on mahdollista laskea yrityksen tilinpäätöstiedoista löytyvillä tiedoilla seuraavasti:

Osinkotuottoprosentti 

Osinkotuotto on erityisesti kaikkien säännöllisiä lisätuloja metsästävien sijoittajien paras kaveri. Se on kuin rahallinen bonari, joka palkitsee osakkeenomistajan uskollisuudesta. Osinkotuottoprosentti kertoo, kuinka suuri osuus tehdystä sijoituksesta palaa sijoittajille osinkoina.

Esimerkki: Jos osakkeen hinta on 25 euroa ja yritys maksaa jokaisesta osakkeesta yhden euron osingon, osakkeen osinkotuottoprosentti on mukavat 4 %.

Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajat saavat ainakin 4 %:n sijoitetun pääoman tuoton, eli ROI:n, jo pelkästään osinkojen muodossa.  

Tässä minisarjassa käsiteltyjen tunnuslukujen avulla pystyt arvioimaan osakkeiden arvostuksia ja yritysten kannattavuuksia paremmin – ja vältät hutilyönnit. Muista tsekata myös sarjan ensimmäinen osa, jossa käydään läpi P/E, P/B, ja P/S -luvut.

Lue tunnusluvut tutuiksi osa 1 täällä.

Aini Palomo

Osakepomija, joka haaveilee taloudellisesta stressittömydestä. Keskustelee mielellään markkinoiden liikkeistä. Inspiroituu osakepoiminnasta, merkityksellisestä työstä ja hyvistä keskusteluista. Mimmit sijoittaa -median kirjoittaja.

Edellinen
Edellinen

Biodiversiteetti on vastuullisen sijoittamisen the teema vuonna 2024 – mitä sijoittajan tulisi tietää luontokadosta?

Seuraava
Seuraava

Miksi epäonnistumisia ei saisi pelätä? Lue, miten rakentaa hyvinvoivaa toimistokulttuuria