Startup-rahoituksesta vain murto-osa menee naisten perustamille yrityksille – “Myös sijoittajien puolelle tarvitaan enemmän naisia”

Startup-kenttä on edelleen hyvin miesvaltainen. Miten mukaan saataisiin enemmän naisia? Vanhuspalveluyritys Gubben perustaja ja toimitusjohtaja Sandra Lounamaan mukaan esimerkkien voima on ratkaisevassa asemassa.  

Kuva: Johanna Taskinen

Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen tutustuivat äitiyslomallaan ja päättivät yksissä tuumin ryhtyä yrittäjiksi. Lounamaalla oli kokemusta markkinoinnista ja Laaksosella puolestaan hoitoalalta. Vuonna 2018 perustetussa vanhuspalveluita tarjoavassa Gubbessa he pääsivät yhdistämään osaamisensa.  

Gubben perustajakaksikko Meri-Tuuli Laaksonen (vas.) ja Sandra Lounamaa. Kuva: Gubbe

Merkittävä askel yrityksen alkutaipaleella oli osallistuminen startup-kiihdyttämöön.  

“Siellä hahmottui paljon startup-kenttä ja kaikki mahtavat suhteet, mitkä saimme luotua sijoittajiin”, Lounamaa kertoo.  

Gubben lisäksi kiihdyttämössä ei ollut muita naisvetoisia yrityksiä.  

Lounamaan kokemuksen mukaan yleisesti on totuttu siihen, että tyypillinen yrityksen perustaja on 30-vuotias diplomi-insinööri, joten sijoittajat näkevät sellaiset yritykset tuttuina ja turvallisina vaihtoehtoina.  

“Koska se on toiminut aiemmin, uskotaan että toimii nytkin. Ongelma on, että vastaavia roolimalleja ei juuri ole naisyrittäjissä, joten riski heidän tukemiseensa on sijoittajille isompi. Kukaan ei kuitenkaan sano tätä ikinä suoraan ääneen, vaan syyt ovat aina ihan jossain muulla.” 

Pohjoismaissa viimeisen viiden vuoden aikana jaetusta rahoituksesta vain 2,5 prosenttia meni naisten perustamille startupeille, vaikka niitä on kaiken kaikkiaan 6 prosenttia startupien kokonaismäärästä.  

Vain taivas on rajana 

Mitään startup-kenttää voitaisiin sitten muuttaa tasa-arvoisemmaksi? 

“Se muuttuu vain ajan kanssa ja esimerkkien kautta. Myös sijoittajien puolelle tarvitaan enemmän naisia, jotka sijoittavat naisten perustamiin yrityksiin”, Lounamaa uskoo.  

Startup-maailmassa Lounamaata on yllättynyt eniten siitä, kuinka paljon mahdollisuuksia loppujen lopuksi on.  

“Vain taivas on rajana. Tuntuu, että ne asiat, mitä on tavoiteltu, on mennyt heittämällä yli ja sen jälkeen on tullut taas uusia unelmia.” 

Lounamaa uskoo, että muillakin on mahdollisuudet Gubben kaltaisen kasvuyrityksen perustamiseen. 

“Ei nähdä, että minussa ja Meri-Tuulissa olisi mitään erityisempää. Miksei muutkin voisi? Tarvitaan vain rohkeutta ja pitkäjänteistä tekemistä.” 

Yritysidea lähti omasta tarpeesta 

Yritysidea syntyi jo 15 vuotta sitten, kun Lounamaa havaitsi, että olisi kaivannut Gubben tyylistä vanhuspalvelua omalle isoäidilleen.  

Lounamaa oli ennen Gubbea palkkatöissä, mutta oli vuonna 2012 perustanut miehensä kanssa nettivaatekaupan. Yrittäjyys on ollut hänellä aina verissä.  

“Olen aina tiennyt, että minusta tulee yrittäjä. En tiedä, mistä se on tullut.” 

Gubben perustamisen jälkeen hommia on taottu lujaa, eikä Lounamaa toisen lapsensa synnyttyä pitänyt päivääkään äitiyslomaa. 

“Voisin kantaa huonoa omaatuntoa siitä, etten ole käynyt vaunulenkeillä tai muskarissa. Eiköhän hänestä tule hyvä ihminen kuitenkin. En halunnut jäädä äitiyslomalle, eikä siihen ollut mahdollisuutta”, Lounamaa sanoo. 

Lounamaasta paistaa määrätietoisuus ja kunnianhimoinen asenne. Hän ei pidä siitä, että häneltä kysytään, onko hänen arkensa kiireistä.  

“Kiire ei kerro mitään. Yrittäjällä on aina kiire eikä ikinä tarpeeksi aikaa töihin.” 

“Osaa ajatella itse riittävän isosti”

Gubbe on kasvanut nopeaa vauhtia. Syiksi Lounamaa listaa nimenomaan perustajien määrätietoisuuden ja kunnianhimoisuuden. 

“Tavoitteet ovat olleet korkealla. Emme tyytyneet siihen, että rakentaisimme 3–5 hengen yrityksen. Haluamme olla Woltin kaltainen menestystarina. Avain menestykseen on se, että osaa ajatella itse riittävän isosti”, Lounamaa tiivistää. 

Entä mitä vinkkejä Lounamaa antaisi yrittäjyydestä haaveileville? 

“Nyt on mahtava tilanne perustaa yritys ja saada ulkopuolista rahoitusta. Mieti joku hyvä idea ja etsi ihmiset, joiden kanssa lähteä tekemään. Joka päivä tulee haasteita. Ne pitää vaan ratkaista ja mennä eteenpäin. Älä lannistu haasteista.” 

Tällä hetkellä Gubben suurin haaste on tasapainottelu ydintoimintojen ja alustan kehityksen välillä. Toisaalta Lounamaa näkee Gubbessa valtavan mahdollisuuden.  

“Visiona on rakentaa Gubbesta maailman suurin ja paras vanhuspalveluyritys. Markkina on valtava ja uskomme, että maailman valloitus on mahdollinen, vaikka siinä on toki omat haasteensa, kun ollaan näin ihmisvetoisessa bisneksessä.” 

Tänä vuonna Gubbe tavoittelee kuuden miljoonan euron liikevaihtoa. Lisäksi tavoitteena on päästä Ison-Britannian markkinoille.  

Lue myös: Näin hankit rahoitusta yritykselle – startupin perustaja kertoo, kuinka sijoittajat vakuutetaan

Salla Rajala

Kirjoittaja on yhteiskunnan ilmiöistä kiinnostunut toimittajaopiskelija, joka haluaa lisätä ihmisten välistä empatiaa. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Miksi talous menee juuri nyt päin puuta? Mimmi vastaa

Seuraava
Seuraava

100 000 euron sijoitus omaan osaamiseen on maksanut itsensä takaisin moninkertaisesti