Raha estää etenkin naisia eroamasta – Näin omista rahoista kannattaa pitää suhteen aikana huolta
Yksityistalouden ekonomisti Kaisa Kivipelto suosittelee jokaista huolehtimaan omasta puskuristaan. Hänen mukaansa etenkin lasten saamisen yhteydessä on riski, että kulut jakautuvat puolisoiden kesken epätasaisesti.
Asiantuntija kannustaa puhumaan rahasta jo suhteen alkumetreillä. Kuva: Veera Kesänen.
Lähes kolmannes parisuhteessa elävistä suomalaisista kokee, ettei heillä ole taloudellisia mahdollisuuksia erota halutessaan. Naiset kokevat miehiä useammin, ettei heillä ole varaa pistää lusikoita jakoon. Asia selviää Danske Bankin tuoreesta Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksesta.
Ero aiheuttaa usein kuluja etenkin, jos pariskunta on asunut yhdessä ja edessä on muutto omiin osoitteisiin. Arjessa voi olla vaikea selvitä omilla tuloilla, jos on tottunut saamaan tukea paremmin toimeen tulevalta puolisolta.
Danske Bankin yksityistalouden ekonomisti Kaisa Kivipellon mukaan olisi tärkeää, että kummallakin parisuhteen osapuolella on varallisuutta omissa nimissään eli ei niin, että toinen omistaa talon, auton, lemmikin ja kesämökin.
Lisäksi olisi tärkeää varautua parisuhteen loppumiseen rahallisesti, vaikka elelisi kuinka pilvilinnoissa ja ajatus erosta tuntuisi täysin epätodelliselta. Kummallakin olisi hyvä olla myös oma pankkitili.
“Nyrkkisääntö on, että pitäisi olla neljän kuukauden menoja vastaava puskuri. Nettotuloista on suositeltavaa laittaa kymmenen prosenttia säästöihin ja sijoituksiin.”
Taloustilanne vaikuttanut negatiivisemmin naisiin
Rahasta puhuminen suhteen alun kuherruskuukausina voi tuntua ikävän arkiselta ja kiusalliseltakin. Kivipelto kannustaa puhumaan rahasta avoimesti heti suhteen alkumetreiltä lähtien ja laatimaan yhteiset pelisäännöt.
Viimeistään raha-asiat nousevat pöydälle yhteenmuuton myötä. Kivipellon mukaan yhteisiä kuluja jaettaessa tulisi varmistaa, ettei kumpikaan joudu taloudellisesti liian tiukille. Toki tämä jää haaveeksi, mikäli kummallakin on vaikea rahatilanne.
Talouden bruttotuloilla on suuri merkitys eron mahdollisuuteen. Kyselyn mukaan alle 40 500 euron vuotuisten bruttotulojen talouksissa asuvista kaksi viidestä (38 %) kokee, ettei voisi erota, kun taas yli 94 500 euron talouksissa asuvista vain joka kahdeksas (13 %) kokee samoin.
Jos suhde etenee avioliiton satamaan asti, kannattaa puolison kanssa keskustella avioehdosta ja testamentista.
Naiset kokevat useammin, ettei heillä ole varaa erota, koska naisilla on keskimäärin miehiä pienemmät tulot ja vähemmän varallisuutta.
“Kyse on muna vai kana -tyylisestä tilanteesta eli, kumpi oli ensin? Kun on pienemmät tulot, on vaikeampi kerryttää varallisuutta”, Kivipelto kuvaa.
Naisten työttömyys on kasvanut viime aikoina ja kuluttajien luottamusta mittaavan tutkimuksen perusteella naisten luottamus on vähentynyt merkittävästi.
“Korkojen nousu ja inflaatio on selvästi vaikuttanut negatiivisemmin heihin, joilla on pienet tulot eli enemmän naisiin kuin miehiin”, Kivipelto tiivistää.
Naiset käyttävät enemmän rahaa perhevapaisiin
Kivipellon mukaan kyselyssä korostuu se, että lasten saaminen ja perhevapaat pienentävät puskuria ja vähentävät tasa-arvon tunnetta naisilla.
Hänen mukaansa elämän murroskohtiin, kuten perheenlisäykseen, olisi hyvä valmistautua etukäteen kumppanin kanssa. Hyvä olisi käydä keskustelua lapsen hankintaan liittyvien kulujen jakamisesta, jotta ne eivät kaadu kaikki naisen niskaan.
“Avoimen rahapuheen lisääminen olisi tärkeää parisuhteeseen. Etenkin, jos lapsia saadaan, ei pidä hautuauta liian syvälle vauvakuplaan, eikä väheksyä talousasioita. Taloudellisella mielenrauhalla on iso merkitys ja se vaikuttaa siihen, millaista elämää voi elää tulevaisuudessa.”
Kivipellon havainnon mukaan usein saatetaan ajatella, että nainen maksaisi raskausaikaan liittyvät ostokset, jotka liittyvät jollain tapaa naiseen.
Heteropareissa nainen on usein kotona pidempään, mikä tietää hänelle suurempia tulojen menetyksiä. Pidempi tauko työelämästä voi vaikuttaa myös urakehitykseen.
“Usein ollaan jonkin aikaa ainakin niin, että toinen on pidempään kotona. Se vaikuttaa talouteen ja lasten myötä kulut kasvavat. Miten kulut jaetaan ja, mikä merkitys on perhevapailla ja hoivavastuulla? Miten se jakautuu vanhempien kesken ja, pystyykö kumpikin edistämään omaa uraansa? Monta asia, jotka on hyvä keskustella auki”, Kivipelto toteaa.
Naiset käyttävät enemmän säästöjään perhevapaiden rahoittamiseen.
“Yhteinen lapsi, joten, miksi toinen käyttää enemmän omia säästöjään siihen?” Kivipelto kyseenalaistaa asetelmaa.
Edellisen kerran vastaava kysely toteutettiin vuonna 2022. Silloin tulokset olivat samankaltaisia.