Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen: “Toivon, että voin motivoida muita aloittamaan sijoittamisen nuorempana kuin minä”

Mainos: Nordea

70-luvun kerrostalolähiössä lapsuutensa elänyt Tanja Eronen halusi lapsena sairaanhoitajaksi. Opiskeluaikana hän ei vielä tiennyt sijoittamisesta mitään. Nyt hän on Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtaja ja haluaa jakaa sijoittamisen intoa etenkin nuorille. 

Keskellä Nordea Fundsin toimari, Tanja Eronen. Oikealla ja vasemmalla Mimmit sijoitta -median kasvoina tunnetut Pia-Maria Nickström (oik.) ja Hanna Tikander. Kuva: Mimmit sijoittaa

Mimmit sijoittaa Rahastobreku keräsi sijoittamisesta kiinnostuneita mimmejä Scandic Hub -hotelliin Helsingin keskustaan aikaisin keskiviikkoaamuna. Maittavan aamiaisen ja höyryävän kahvin lomassa kuultiin inspiroivia puheenvuoroja ja arvokkaita sijoitusoppeja. 

Hannan ja Pia-Marian lisäksi puhumassa oli Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen.

“Itse säästän ja sijoitan, jotta raha ei ohjaisi valintojani”, Eronen totesi puheessaan.

Mutta kuinka sairaanhoitajan ammatista haaveilleesta Erosesta tuli rahastoyhtiön toimari? 

Kirkonrottaa ja haaveammatti 

Vaasan Suvilahden kerrostalolähiö, 70-luku ja kirkonrotta, eli kirkkis. Nämä asiat nousevat Nordea Fundsin toimitusjohtaja Tanja Erosen mieleen lapsuudesta.  

Elämä lähiössä oli yhteisöllistä. Erosen isä työskenteli kemian insinöörinä ja äiti myyjänä vaatekaupassa. Vapaa-ajalla Eronen juoksenteli lähiön lasten kanssa kaduilla. Alle kouluikäisenä Eronen haaveili sairaanhoitajan ammatista. 

“Olin kuullut jostain, että jos tekee sairaanhoitajana paljon yövuoroja, niin saa yölisää. Kerroin sitten isälleni suunnitelmastani, ja isäni totesi huvittuneena, että sairaanhoitajana työskenteleminen ei välttämättä ole helpoin tapa kerryttää omaisuutta – voi olla muitakin ammatteja, joissa saa saman liksan ihan päivisinkin”, Eronen muistelee huvittuneena. 

Lukion ja välivuoden jälkeen Eronen päätyi kuitenkin opiskelemaan soveltavaa matematiikkaa teknilliseen korkeakouluun, nykyiseen Aalto-yliopistoon. Ensimmäisenä opiskeluvuonna Eronen kiinnostui taloudesta ja raha-asioista kansantaloustieteen kurssilla, joka oli tuolloin kaikille yliopiston opiskelijoille pakollinen. Kurssin professori osasi avata aiemmin vaikeilta tuntuneita ilmiöitä ja talousasioita kiinnostavasti ja kansankielisesti. 

“Lähdin kurssille ajatuksella, että ‘vitsi tää on tylsää’. Pian kuitenkin tajusin, että tämähän on aika kivaa ja loogista.” 

Ensikosketus sijoittamiseen

Kansantaloustieteen kurssin jälkeen Eronen ymmärsi, kuinka paljon yhteistä matematiikalla ja taloudella oikeastaan on.  

“En kuitenkaan tiennyt sijoittamisesta oikeastaan yhtään mitään. Ainoastaan sen, että johonkin laitetaan rahaa ja sieltä voi saada ehkä jotain tuottoa.” 

Ensimmäisen kosketus sijoittamiseen oli uniikki kokemus: kolmen kuukauden sijoituskilpailu. Opintojen aikana Eronen osallistui Kauppalehden järjestämään sijoittamiskilpailuun, jonka tarkoituksena oli tehdä tietyllä rahasummalla mahdollisimman hyvät tuotot kolmen kuukauden aikana. 

“Poimin sijoitussalkkuuni sitten sellaiset yhtiöt, jotka olivat laskeneet eniten. Ajattelin järjellä, että ne lähtisivät siis suurimmalla todennäköisyydellä seuraavaksi nousuun. Ei se kuitenkaan ihan niin mennyt. Sijoittaminen jäi edelleen etäiseksi”, Eronen muistelee. 

Opiskeluaikana Eronen pääsi kesätöihin pankkiin. Siellä palo sijoittamiseen syntyi pikkuhiljaa. Nyt hän on ollut Nordealla töissä yhteensä 16 vuotta, joista kaksi vuotta Nordea Fundsin toimitusjohtajana. 

“Toivon, että nykyisessä työssäni voin motivoida muita aloittamaan sijoittamisen nuorempana kuin minä”, Eronen toteaa. 

Inspiraatiota ja mahdollisuus toteuttaa unelmia 

Nordea Funds teetti Kantarilla syyskuussa 2022 tutkimuksen, jossa kysyttiin 18–34-vuotiailta heidän asenteistaan ja ajatuksistaan sijoittamisesta. Lähes puolet vastaajista kertoi, että suurin syy, miksi he eivät sijoita on se, ettei heillä ole tarpeeksi tietoa sijoittamisesta. 

“Nuoret aikuiset ajattelevat näin edelleen, vaikka ylimääräistä rahaa sijoittamiseen olisikin, ja sijoittaminen kiinnostaisi. Nuoren on vaikea päättää, mihin sijoittaisi ja mistä aloittaisi”, Eronen toteaa. 

Paras asia Erosen mukaan toimitusjohtajan työssä onkin se, että hän saa tehdä sijoittamisesta ymmärrettävämpää ja viedä viestiä eteenpäin siitä, että sijoittaminen kuuluu oikeasti kaikille. 

Sekä nykyisessä että aiemmissa työpaikoissa Eronen on huomannut myös usein naisten ajattelevan, että sijoittaminen ja omien rahojen hoito olisi jollain tavalla enemmän miesten juttu. 

“Mietin aina, että minkä takia. Säästämiseen ja oman talouden hoitoon liittyy niin paljon inspiroivia asioita ja mahdollisuus toteuttaa omia unelmia.” 

Vaikuttamista ja keskusteluja 

Nykyisessä työssään Nordea Fundsin toimitusjohtajana Eronen pitää erityisesti siitä, että työssä on mahdollista vaikuttaa ja tehdä työtä omista arvoista käsin. 

“Yritämme tehdä ilmastotyötä esimerkiksi sitä kautta, että meillä on vain Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia yrityksiä listoillamme. Pyrimme myös motivoimaan yrityksiä muutokseen ja ilmastoystävällisempiin toimintatapoihin”, Eronen kertoo. 

Yritysten motivoiminen ilmastoystävällisempää toimintaa kohti tapahtuu esimerkiksi keskustelemalla ja esittämällä perusteluja, miksi yrityksen kannattaisi muuttaa tai kyseenalaistaa toimintatapojaan. 

“Usein yritykset myös itse hyötyvät siitä, kun toiminnasta tehdään ilmastoystävällisempää.” 

Myös tasa-arvon edistäminen näkyy Erosen työssä. Nordealla on erikseen tasa-arvorahasto, jossa on mukana sellaisia yrityksiä, joiden henkilöstössä tai hallituksissa sosiaalinen tasa-arvo esimerkiksi sukupuolien välillä on hyvällä mallilla.

Tällä hetkellä Eronen viihtyy työssään, mutta kertoo kaipaavansa jatkuvaa oppimista. 

“Uran kannalta minulla ei ikinä ole ollut mitään selkeää unelmaa tai seuraavaa tehtävää näkökentässä. Kun tuntuu, että nykyisessä tehtävässä on oppinut niin paljon, että oppiminen alkaa hidastumaan, niin silloin on ehkä aika miettiä jotakin muuta.” 

Vapaa-ajallakin riittää tekemistä. Tällä hetkellä Erosen kuusihenkinen perhe rakentaa yhteistä kesämökkiä. 

“Unelmoin siitä, että kesämökki tulisi valmiiksi”, Eronen kertoo ja jatkaa nauraen: 

“Istuisin siinä mökin terassilla, eikä tarvitsisi enää pitää akkuporakonetta toisessa ja ruuveja toisessa kädessä.” 

Nordea kannustaa asiakkaitaan kuukausisäästämiseen! Nordean sijoitusneuvonta palvelee Nordean asiakkaita sijoittamisen aloittamisessa ja kaikissa sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Lue aiheesta lisää täällä. Ja jos sijoittamis- ja talousaiheiset artikkelit innostavat, klikkaa itsesi Nordea Funds Magazinen ääreen, tänne.

Aino-Maija Makkula

Tamperelaistunut maailmanmatkaaja, joka innostuu kaikesta ja inspiroituu aikaisin aamulla.

Edellinen
Edellinen

Mikä ihmeen girl math?

Seuraava
Seuraava

Tunnusluvut tutuiksi: Miniopas yleisimpiin sijoitusmittareihin – P/E, P/B ja P/S