Lisää mimmejä pörssiyhtioiden hallituksiin – tässä minun vinkkini

“Tällä hetkellä tilanne pörssiyhtiöiden hallituksissa ei diversiteetin näkökulmasta ole hyvä”, kirjoittaa Helene Auramo Vieraskynässään. Lue Auramon konkreettiset vinkit siihen, kuinka päästä pörssiyhtiön hallitukseen.

Helene Auramo. KUVA: Federico Cabrera

Helene Auramo. KUVA: Federico Cabrera

Loppuvuosi 2019 oli elämässäni jännittävää aikaa. Olin juuri liittynyt First Northiin listatun Fodelia Oyj:n hallitukseen ja vain hetkeä aiemmin lanseerannut uuden startupin, Prönön

Prönössä ihmiset voivat jakaa unelmiaan ja kertoa arvoistaan sekä osaamisestaan ja siten myös löytää omia uusia polkuja urallaan. Vielä silloin en tiennyt, että hallituspaikat ja Prönö liittyisivät myöhemmin niinkin tiiviisti toisiinsa. 

Tällä hetkellä tilanne pörssiyhtiöiden hallituksissa ei diversiteetin näkökulmasta ole hyvä. Naisten osuus on pieni, nuorten osuus on pieni, eri kansallisuuksien osuus on pieni. Tässä pari lukua naisten osuuksista: naisten osuus kaikista hallituspaikoista on vain 27 prosenttia, ja puheenjohtajista naisia on vain 7 prosenttia. Milleniaalienkaan osalta tilanne ei ole järin hyvä, vaikka moni heistä on jo noussut johtamaan yrityksiä tai isoja liiketoimintayksiköitä.

Onneksi on myös paljon yrityksiä, joiden hallitukset ovat moninaisia. Esimerkiksi Marimekolla hallituspaikat jakautuvat tasapuolisesti sukupuolten kesken. Aspocomp Oyj:lla ja Oriola Oyj:lla on jopa naisenemmistö hallituksessa, mikä on todella harvinaista. Sitten on vielä yrityksiä, joilla on hallituksessaan nuoria, kuten Trainers’ Housen alle 30-vuotias Elma Palsila.

Unohda “naiset eivät halua hallitukseen” ja muut kehnot selitykset

Kun olen puhunut tästä aiheesta, ensimmäinen vasta-argumentti on, että hallitustoiminta ei kiinnostaisi naisia siinä määrin kuin miehiä. Tämä ei pidä paikkaansa ja sen voin todistaa startupini kautta. Kun ihmiset voivat vapaasti kertoa uraunelmistaan ja -tavoitteistaan, nousee hallituspaikka monen listoilla korkealle – myös naisilla ja milleniaaleilla.

Toinen argumentti liittyy osaamiseen – väitetään, ettei naisia ole vielä tarpeeksi korkeissa johtotehtävissä yrityksissä. Väitetään, että naisjohtajien pooli olisi liian ohut. Kun mietin omaa verkostoani ja niitä monia naisia, jotka ovat kohonneet organisaatioissa korkealle tai perustaneet menestyviä yrityksiä, en voi kuin ihmetellä tätä väitettä. Osaamistarjonta on todella laaja. Tämäkään argumentti ei siis vaikuta pitävältä.

Kolmas väite liittyy siihen, että nuorilla ei ole kokemusta ja että hallitustyöskentely vaatii pitkää uraa. Suomessa on tällä hetkellä todella paljon osaavia ja menestyneitä alle 40-vuotiaita johtajia. Lisäksi milleniaalit tuovat mukanaan digitaitoja ja uudenlaista johtamisosaamista, mikä parantaisi hallitusten osaamisen diversiteettiä. 

Mielestäni hallitusten pitäisi havahtua siihen, että ymmärrystä tulevaisuudesta tarvitaan yhä enemmän ja enemmän. On myös lukuisia tutkimuksia siitä, kuinka monimuotoiset hallitukset pärjäävät paremmin. Paljon lahjakkuutta jää käyttämättä, kun osa ei pääse mukaan luotsaamaan yrityksiä.

Mieti, mikä on uniikki osaamisesi, jonka voit tuoda pöytään

Hallitustyöskentelyssä oikeanlainen osaaminen on keskiössä. Ei minuakaan Fodelian hallitukseen valittu siksi, että olen nainen ja milleniaali, vaan oman osaamiseni vuoksi, kuten yrityksen toimitusjohtaja Mikko Tahkola minulle sanoi. Kyse ei siis ole siitä, että haluaa hallitukseen ja siksi pitäisi päästä, vaan pitää tuoda oma arvokas panoksensa pöytään.

Sopivaa kokemusta voi kartuttaa yrityksissä johtotehtävissä, kuten esimerkiksi jonkin liiketoimintayksikön johtajana. Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty, eikä sellaista asemaa saavuteta hetkessä. Jos hallituspaikka on unelmasi, sinun pitää sitoutua siihen pitkäjänteisesti. 

Myös yrittäjyys on auttanut minua. Se on erittäin hyvä pohja hallitustyölle. Kun olet vastuussa kaikesta yrityksessäsi (ja myöhemmin opit myös delegoimaan vastuuta), opit myös tärkeästä strategisesta työstä, jota hallituksessa tehdään.

Ilmoittaudu Advisory Boardeihin

Ylennykset omalla työpaikalla eivät välttämättä tule nopeasti, eikä yrittäminen sovi jokaiselle. On kuitenkin vielä yksi todella hyvä tapa kartuttaa sopivaa osaamista: Advisory Board. Advisory Boardin rooli on neuvoa-antava, ja siihen valitaan eri alojen asiantuntijoita. Heidän tehtävänään on neuvoa sekä johtoryhmää että muita yrityksen tiimiläisiä omilla osaamisalueillaan esimerkiksi myyntiin, markkinointiin, sosiaaliseen mediaan tai talouteen liittyen. Advisory Board on epävirallinen elin, eikä se tee päätöksiä yhtiön asioista. Se on enemmänkin sparrauskumppani. 

Olen itse toiminut johtotehtävissä, perustanut yrityksiä ja toiminut Advisory Boardissa. Näistä viimeisin on helpoin tapa aloittaa. Neuvonantajana tuot oman erityisosaamisesi yrityksen käyttöön ja pääset samalla suhteellisen matalalla kynnyksellä kokeilemaan, miltä tällainen rooli tuntuu. Välillä kyseessä onkin eräänlainen “varjohallitus”. Pienillä yrityksillä kyse voi taas olla vain yhdestä tai kahdesta henkilöstä, jotka sparraavat johtoryhmää jonkin tietyn osa-alueen saralla. 

Kehitä osaamistasi kursseilla

Olen itse käynyt Harvard Business Schoolin “Making Corporate Boards More Effective” -kurssin. Se oli minulle hyvin opettavainen kokemus, ja se myös näytti, miksi hallitusten on hyvä olla monimuotoisia. 

Olen kuullut paljon hyvää myös HHJ:n Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssista. En ole itse suorittanut sitä, mutta suosittelen oman osaamisen kehittämistä, ja kurssit ovat tähän erittäin hyvä alku. HHJ:n lisäksi myös Kauppakamarin Hyväksytty Advisory Boardin jäsen -kurssi kannattaa katsoa, jos neuvonantajan rooli kiinnostaa.

Sano tavoitteesi ääneen

Olen saanut urani aikana valtavasti rohkaisua ihmisiltä ympärilläni, kun olen sanonut unelmani ja tavoitteeni ääneen. En usko, että omaa polkua pörssiyhtiön hallitukseen voi etukäteen suunnitella, mutta sitä edesauttavia asioita voi tehdä. Etsi siis oikeita ihmisiä, keiden kanssa puhua aiheesta. 

Suosittelen myös etsimään mentorin, joka voi auttaa sinua eteenpäin. Sparraile hallituksessa olevan tyypin kanssa. Jos et tunne yhtäkään, voit olla yhteydessä myös minuun. Osaan ehkä auttaa tai ainakin ohjata eteenpäin!

Jos kaipaat itsellesi mentoria, tai etsit esimerkiksi Advisory Board- tai hallituspaikkaa, voit suunnata Prönöön. Prönö on inhimillinen bisnesalusta, jonka kautta voit löytää kiinnostavia uusia ura- ja työmahdollisuuksia – kunhan vain sanot ne ääneen. Prönöön pääset liittymään ilmaiseksi. Voit luoda oman tilisi täällä.

heleneauramo.png

Helene Auramo

Yksi Slushin perustajista. Perustanut useita yrityksiä (mm. Zipipop, Indiedays, Okimo Clinic, Prönö) ja istuu Fodelia Oyj:n hallituksessa. 

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Ystäväkirja: Merja Mähkä

Seuraava
Seuraava

Kun ymmärrät taloustiedettä, ymmärrät maailmaa