Ilmastosijoittaminen 101: hiilijalanjälki, ilmasto-osaajat sekä hajautus

Ilmastonmuutos ja sen hillitseminen vaikuttavat merkittävästi sijoitusmarkkinoihin ja yritysten toimintaan. Yhä useampi haluaa osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan sijoittamalla; rahalla onkin ratkaiseva rooli kestävämmän tulevaisuuden luomisessa. Miten rahansa voi sijoittaa ilmastoystävällisesti ja millaisia seikkoja ilmastosijoittajan kannattaa ottaa huomioon?

Kuva: Johanna Taskinen.

Kuva: Johanna Taskinen.

Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät äärimmäiset sääilmiöt vaikuttavat monen yrityksen tuotantolaitoksiin, kuljetusreitteihin ja raaka-aineiden saatavuuteen. Myrskyt ja tulvat sekä toisaalta kuumat helleaallot ja kuivuus lisäävät riskejä yritystoiminnalle ympäri maapallon.

Sään ääri-ilmiöiden huomioiminen tuotantolaitosten suunnittelussa ja vaihtoehtoisten logistiikkareittien luominen voivat olla pian todellisuutta monelle yritykselle.

Fyysisten riskien ohella tiukentuva lainsäädäntö muovaa yritysten toimintaympäristöä. Ilmastonmuutokseen liittyvää sääntelyä on luvassa aiempaa enemmän sekä kansallisella että EU-tasolla. Lainsäädännön vaatimusten täyttäminen tulee vaatimaan yrityksiltä investointeja ja toimintatapojen muutoksia.

Lisäksi vastuullinen sijoittaminen, erityisesti ympäristöseikkojen huomioiminen osana sijoituspäätöksiä, on lisääntynyt ryminällä. Yhä useampi sijoittaja haluaa laittaa rahansa ilmastoystävällisiin kohteisiin. Kasvanut kysyntä ohjaa yrityksiä kohti vihreitä ratkaisuja.

Toisin sanoen, maailma meidän ja yritysten ympärillä muuttuu. Sen vuoksi myös sijoittajan on hyvä huomioida ilmastoasiat sijoituspäätöksiä tehdessään.

Selvitä nykyisen salkun tila

Mandatumin vastuullisen sijoittamisen kehitystyöstä vastaava salkunhoitaja Topias Kukkasniemen mukaan sijoittajan on tärkeää pohtia, onko sijoituskohteena oleva yritys mukana muutoksessa vai ei.

“Niillä yrityksillä, jotka ovat jo tehneet ilmastotoimia, on lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuudet selviytyä myös kiristyvästä lainsäädännöstä ja toimintaympäristön muutoksesta”, Kukkasniemi korostaa.

Kukkasniemi kehottaa lähtemään ilmastosijoittamisessa liikkeelle tiedon keräämisestä. Ennen uusien sijoituskohteiden etsintää kannattaa kartoittaa nykyisen salkun tilanne. Esimerkiksi rahastoihin sijoittava voi tiedustella rahastoa hoitavalta taholta, miten ilmastoasiat on huomioitu kyseisen rahaston sijoitusstrategiassa.

Ilmastorahastoja riittää, mutta vastuullisuuden varmistaminen on haastavaa

Rahastokohteita etsivällä sijoittajalla riittää valinnanvaraa, sillä lähes kaikilta alan toimijoilta löytyy omat ilmastoteemaiset rahastonsa. Ilmastorahastoiksi nimetyt kohteet huomioivat ilmastoasiat kukin omalla tavallaan: osa rahastoista kertoo ottavansa ilmastoriskin huomioon, osa sijoittavansa suoraa ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuviin yhtiöihin ja osa yhtiöihin, jotka ovat ilmastoasioissa toimialansa parhaita.

Moni sijoittaja päätyy laittamaan rahansa tämän kaltaisiin rahastoihin, ne ovatkin kiilanneet kärkeen useiden pankkien suosituimpien sijoituskohteiden listoilla. Myös Kukkasniemen mielestä tällaiset kokonaisvaltaisesti eri toimialoille sijoittavat ilmastorahastot ovat hyvä valinta, mikäli ilmastoteemaa haluaa korostaa sijoituksissaan.

Mutta miten ilmastoystävällisiä ja vastuullisia ilmastorahastot todellisuudessa ovat?

Siitä yksityissijoittajan on tällä hetkellä haastava ottaa selvää, sillä yhteisiä kriteerejä ja raportointistandardeja vastuullisille kohteille ei ole, vaan sijoittaja kohtaa melkoisen standardien ja metodologioiden viidakon. Asian selkeyttämiseksi tehdään kuitenkin jatkuvasti töitä.

Ensi vuonna voimaan tuleva EU-taksonomia, eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä, parantanee sijoittajan tiedonsaantia.

Selvitä hiilijalanjälki, muista hajauttaa

Nykytilanteessa Kukkasniemi kehottaa lähtemään liikkeelle rahastokohteen hiilijalanjäljen tarkastelusta.

“Selvittäisin, millainen rahaston nykyinen hiilijalanjälki on. Jos kyseessä on osakerahasto, niin vertaisin hiilijalanjälkeä esimerkiksi maailman osakemarkkinoiden hiilijalanjälkeen”, salkunhoitaja toteaa.   

Yleisten ilmastorahastojen lisäksi suosiotaan ovat kasvattaneet erityisesti uusiutuvaan energian sijoittavat rahastot. Kukkasniemen mielestä tällaiset teemarahastot voivat olla hyvä lisä ilmastotietoiselle sijoittajalle – kunhan niillä täyttää vain osan salkustaan. Hajautus eri toimialoille on olennaista pitää mielessä myös vastuullisessa sijoittamisessa. 

”Kapealle sektorille sijoittavien rahastojen sijaan suosisin salkun kivijalkana laajemmin hajautettuja kohteita ja tarkastelisin, miten ne huomioivat ilmastoasiat sijoitustoiminnassaan. Näin salkun hajautus ei kärsi, ja toisaalta perinteisemmillä toimialoilla on myös potentiaalia päästövähennyksiin.”

Ilmasto-osaajia löytyy eri toimialoilta

Osakkeita poimiessa Kukkasniemi kehottaa noudattamaan niin ikään laaja-alaista lähestymistapaa. Ilmastoystävällisiä yhtiöitä löytyy erityisesti uusiutuvan energian ja kiertotalouden toimialoilta. Salkunhoitaja kannustaa kääntämään katseen näiden ohella myös muiden alojen yrityksiin.

“Tiettyihin toimialoihin keskittymisen sijaan etsisin eri toimialoilta yhtiöitä, joilla on päästövähennystavoitteet ja jotka tekevät toimenpiteitä näiden asioiden hyväksi”, Kukkasniemi toteaa.

Hänen mielestään monelta toimialalta löytyy yhtiöitä, jotka ovat löytäneet muuttuvasta tilanteesta mahdollisuuksia pelkkien riskien sijaan. Hyviä esimerkkejä löytyy hänen mukaansa esimerkiksi autoteollisuudesta.

Olennaiset tavoitteet ja teot tärkeitä

Yhtiöiden ilmastovaikutuksia vertaillessa kannattaa tutustua niiden vastuullisuustyöhön vaikkapa nettisivujen ja vastuullisuusraportin avulla. On tärkeää ymmärtää, millaisia ilmastotavoitteita yrityksellä on, miten se tavoitteissa edistyy ja millaisia aiheeseen liittyviä lukuja ja tietoja se julkaisee. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi energiansäästö- ja hiilineutraaliustavoitteisiin sekä siihen, raportoiko yhtiö vuotuiset kasvihuonekaasupäästönsä.

Lisäksi on tärkeää pohtia, kuinka olennaisia yrityksen ilmastotavoitteet ja -teot ovat suhteessa sen liiketoimintaan.

“Jos vaikkapa tuotantolaitoksia omistava teollisuusyhtiö viestii ainoastaan paperittomasta toimistosta, niin hälytyskellojen pitäisi soida. Vaikka paperiton toimisto on sinällään hyvä juttu, niin oleellisimmat päästövähennykset saataisiin todennäköisesti aikaan tuotantolaitoksissa”, Kukkasniemi selventää.

Ilmastosijoittaminen kannattaa

Kaiken kaikkiaan ilmastonmuutoksen huomioiminen osana sijoituspäätöstä on paitsi tapa muuttaa maailmaa, myös kannattavaa: erityisesti viime vuosina vastuullisemmat sijoitusstrategiat ovat tuottaneet muita strategioita paremmin.

“Jos sijoittaa ilmastoystävällisesti ja laajasti hajautetulla strategialla, niin en näe suurta riskiä, että tuotto jäisi pitkällä aikavälillä merkittävästi alhaisemmaksi. Ehkä jopa päinvastoin”, Kukkasniemi toteaa.

Hänen mukaansa ilmastoasioiden huomioiminen sijoitusprosessissa ei voi olla ainakaan haitaksi, vaan kuuluu jokaisen järkevän sijoittajan riskienhallintaan.

Matleena Inget

Kestävästä kehityksestä ja kulutuksesta sekä taloudesta innostunut kauppislainen, joka on utelias ymmärtämään maailmaa ja muita ihmisiä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Analyysi: Itsekäs rikas ja empaattinen köyhä – Median yksipuolinen kuvaus varakkaista ei kannusta menestymään

Seuraava
Seuraava

Monimuotoisuudesta puhuva Sara Salmani ei tee työtä ainoastaan rahan vuoksi – ”Minua motivoi työn merkitys”