Talouden puhutuimmat: Energiakriisi poikii säästövinkkejä, kalliita bussilippuja ja halpoja asuntoja

Talousmaailman puhutuimmat aiheet lyhyesti. Sarjan kolmannessa osassa tiivistämme vinkit sähkön säästämiseen ja teemme katsauksen siihen, kuinka energiakriisi vaikuttaa julkisen liikenteen ja asuntojen hintoihin.

Mediat pursuavat säästövinkkejä – sähkön säästäminen on jo vakioaihe

Medioiden luetuimmat uutiset ovat alkusyksystä saakka käsitelleet sähkön säästämistä. Monien säästövinkkien mukaan tehokkain tapa säästää sähköä on tiputtaa sisälämpötilaa edes asteella ja välttää pitkiä, kuumia suihkuja. 

Esimerkiksi Ylen ja Helsingin Sanomien sivulla voi seurata sähkön hintaa reaaliajassa. Pörssisähköä käyttävät voivat vahdata halvinta vuorokaudenaikaa, jolloin laittaa pyykinpesu- ja tiskikoneet pyörimään. 

Jos säästötoimiin hurahtaa oikein kunnolla, kannattaa varmistaa, ettei säästöstä synny haittaa omalle terveydelle tai kodin rakenteille. Yle kokosi jo syyskuun lopulla virheet, joita kannattaa välttää säästötoimissa.

Polttoaineen kallistuminen vaikuttaa julkisten kulkuvälineiden lippujen hintaan 

Inflaatio lisää painetta myös joukkoliikenteen hintoihin Suomen suurimmissa kaupungeissa. Monessa kaupungissa polttoaineen hinnannousu on kasvattanut joukkoliikenteen kustannuksia noin kymmenen prosenttia.

Kustannusten kasvun vuoksi Helsingin seudun liikenne harkitsi lokakuun lopulla muun muassa opiskelijoiden alennusoikeuden rajoittamista sekä ilmaisten lastenvaunumatkojen lopettamista.

Myös Mikkelissä, Tampereella ja Kuopiossa joukkoliikenteeseen tulee muutoksia. Tampereella ja Kuopiossa liput kallistuvat ja Mikkelissä alle 65-vuotiaat eläkeläiset eivät ole enää oikeutettuja eläkeläisalennuksiin. 

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat laskevat ennätysvauhtia

Asuntomarkkinat ovat olleet melko tasaisia ja tuottoisia viime vuosina, mutta nyt asuntojen hinnat laskevat ympäri maan. Pahiten hinnat sukeltavat Helsingin alueella. 

Osuuspankki OP:n asuntomarkkinoita seuraava ekonomisti Joona Widgrén arvioi, että Helsingissä asuntojen hinnat tippuvat muuta maata enemmän siksi, että ostohalukkuutta vähentää suurien lainojen kasvavat korkokustannukset. Myös asuntosijoittajat ovat perinteisesti sijoittaneet Helsinkiin. Widgrenin mukaan asuntosijoittajien mahdollinen tarve myydä asuntojaan näkyy Helsingissä nyt muuta maata nopeammin ja vahvemmin. Widgrén kuitenkin uskoo, että hintojen noustessa Helsinki tulee olemaan jälleen muutoksen kärjessä. 

Widgrén painottaa Iltalehden haastattelussa sitä, että tilannetta ei voi pitää asunnon oston kannalta erityisen hyvänä tai huonona, vaan jokaisen on suhteuttava se omaan taloudelliseen tilanteeseensa.   

Xia Torikka

Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

4 kysymystä, joiden avulla luot itsellesi sopivan sijoitussuunnitelman

Seuraava
Seuraava

Vihreä siirtymä auttaa energiakriisin ratkaisemisessa – ja tarjoaa kiinnostavia sijoitusmahdollisuuksia