Asuntosijoittajan viisi yleisintä virhettä – kuinka ne taklataan

Mainos: Suomen Vuokranantajat ry

Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo ja lakimiesharjoittelua suorittava Saara Penttilä kertovat, kuinka voit välttyä tyypillisimmiltä asuntosijoittamisen virheiltä.

Kuva: Johanna Taskinen

Asuntosijoittamisen strategioita on lähes yhtä monta kuin asuntosijoittajiakin. Tuottoa voi hankkia säännöllisillä vuokratuloilla, arvonnousulla tai flippaamalla. Kuten muussakin sijoittamisessa, myös asuntosijoittamisessa on omat riskinsä. Mitkä ovat asuntosijoittajan viisi tyypillisiltä virhettä ja kuinka välttää ne?

1. Valitse strategiasi – äläkä lipsu siitä!

Sijoitusmuotona asuntosijoittaminen edellyttää paljon enemmän suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä kuin usein luullaan. Älä siis tartu sokeasti hurmaavaan asuntoon, vaan päätä oma sijoitusstrategiasi ja pysy siinä. Jos et saa asuntoa istumaan strategiaasi, jatka määrätietoisesti sen oikean etsintää, kunnes the match made in heaven on käsissäsi. Tinkaaminenkaan ei ole häpeäksi!

Asuntosijoittaminen on osa omaa talouttasi. Kuukausina, joina kassavirta on negatiivinen, eli asunnosta ei saa vuokraa kattamaan kuluja, ne menevät omasta pussistasi. Älä siis tuijota pelkästään vuokratuottolaskurin prosenttia, vaan varmista taloutesi riittävä puskuri myös poikkeustilanteiden varalle.

2. Ota koppi taloyhtiön tunnusluvuista

Moni ajattelee asuntokaupoilla ostavansa vain asunnon. Oikeasti ostat palasen taloyhtiöstä, joka on sijoituksen arvon kannalta merkittävämpi kuin asunto itse. Yhtiöjärjestys on taloyhtiön ”sisäinen laki”. Siitä kannattaa tarkistaa etenkin vastikeperuste eli se, miten osuutesi yhtiön kuluista lasketaan. Yllätyksenä voi löytyä vaikkapa vuokrauskielto tai normaalia laajempi korjausvastuu.

Sinun ei tarvitse olla ekonomi tai insinööri onnistuaksesi asuntokaupoissa. Isännöitsijäntodistuksesta löydät taloyhtiön remonttihistorian ja korjaustarpeet. Tilinpäätös taas kertoo sen, riittävätkö kerätyt hoitovastikkeet juokseviin menoihin. Rahaa tulisi löytyä myös vesivahinkojen varalle. Keskeiset tunnusluvut opit helposti Suomen Vuokranantajien jäsenten tietopankista!

3. Ole kärppänä asuntomarkkinoilla

Huonoin sijoituspäätös on asuntosijoittamisen aloittamisen lykkääminen. Potentiaalisen asunnon tullessa vastaan nopeus on valttia niin tarjouksen kuin kaupankin teossa. Aikainen lintu madon nappaa!

Nopeat kaupat voivat kaatua puuttuvaan lainalupaukseen. Se sinun kannattaa hankkia etukäteen kilpailuttamalla useampi pankki. Lupaus on usein voimassa puoli vuotta ja sen voi tarvittaessa uusia. Hinnoittelu, kuten marginaalin muutokset kannattaa tarkistaa aina kaupantekokuukaudelle. Suomen Vuokranantajien jäsensivuilta löydät ajantasaisen korkovertailun.

4. Ennakoi ongelmat ja pyri aina sovintoon

Vuokrasuhteen riskeistä valtaosan voi välttää ennakoinnilla. Yleisin ongelma liittyy vuokralaisen vuokranmaksuvaikeuksiin. Niihin voit helposti varautua pyytämällä vuokralaiselta vakuutta. Tyypillinen vakuus vastaa kahden kuukauden vuokraa. Jos rahaa ei löydy riittävästi, takaajana voi toimia esimerkiksi vuokralaisen perheenjäsen.

Ovatko lemmikin jättämät jäljet normaalia kulumaa? Muuton yhteydessä paljastuvat vahingot aiheuttavat herkästi eripuraa. Jos unohdit taltioida asunnon kunnon alussa, on hankala osoittaa vuokralaisen vastuuta vahingoista. Ota siis ainakin kuvat tai video asunnostasi. Äläkä tee kärpäsestä härkästä, vaan sovi riidat. Suomen Vuokranantajien lakineuvonta auttaa jäseniä ongelmissa!

5. Pidä hyvästä vuokralaisesta kiinni!

Hyvä vuokralainen = hyvä sijoitus, eli vuokralaisvalintaan kannattaa panostaa. Yksityisenä asuntosijoittajana saat valita vuokralaisesi vapaasti, kunhan et tee sitä syrjivin perustein. Muista myös, että sinulla on oikeus tarkistaa vuokralaisehdokkaan luottotiedot ennen vuokrasopimuksen solmimista.

Vuokranantajuus on pohjimmiltaan asiakaspalvelua. Pieni kesälahja voi pelastaa loppuvuoden tuotot, kun vuokralainen pysyy tyytyväisenä asukkaana. Ajattele vuokralaiset asiakkaina, joille syntyy jaettava kokemus. Hyvään vuokratapaan (PDF) tutustuminen on avuksi. Suomen Vuokranantajien jäsenenä voit ottaa haltuusi vuokrauksen lakipykälät ja suositut sopimusmallit Hyvä vuokranantaja -verkkokurssilla vain muutamassa tunnissa!

Liity Suomen Vuokranantajat ry:n jäseneksi yli 27 000 asuntosijoittajan yhteisöön! Olemme yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on tehdä vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenyys ei edellytä sijoitusasunnon omistamista, vaan kiinnostus riittää! Jäsenenä pääset testaamaan esimerkiksi uutta Vuokrapuntariamme, joka kertoo sinulle vuokra-arvion valitsemastasi kohteesta.

Susanna-Maria Aarnivuo

Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies, joka on neuvonut vuokranantajia yli 5 000 asiassa. Susanna on tunnettu innostavana ja helposti lähestyttävänä kouluttajana, joka tuottaa jäsenistölle säännöllisesti tietoa ajankohtaisesta oikeuskäytännöstä.

Saara Penttilä

Harjoittelujaksoa Suomen Vuokranantajat ry:ssä suorittava neuvontalakimies, joka on perehtynyt opinnoissaan erityisesti asunto-osakeyhtiöoikeuteen. Saara on saanut jäseniltä kiitosta siitä, että hän osaa kääntää lakikoukerot selkokielelle.

‎Vieraskynä

Haluatko sinäkin vieraskynäilijäksi? Lähetä tekstisi osoitteeseen evita@mimmitsijoittaa.fi!

Edellinen
Edellinen

Kodin sisustukseen ja designiin sijoittaminen on taitolaji, jonka voi oppia

Seuraava
Seuraava

MIMMIT SIJOITTAA -AFTERWORK 2.0 toi sijoittajat ja sijoittajamieliset yhteen – Kuvakooste tiivistää tunnelmat!