Pohditko, oletko oikealla alalla? – Kysy itseltäsi nämä 7 kysymystä 

Kun työelämä tuottaa tuskaa, et pääse käyttämään vahvuuksiasi tai valitsemasi ala tuntuu väärältä, on aika tehdä muutoksia. Työelämä- ja hyvinvointivalmentaja Riikka Pajunen listaa seitsemän kysymystä, joiden avulla saat selkeyttä toiveisiisi.

Kuva: Veera Kesänen

Moni pohtii, onko valittu ala tai urapolku se oikea. Erityisen aktiivisesti ajatus pyörii ihmisten mielessä näin syksyisin, kun kesälomalla on ollut aikaa ajatella ja sorvin ääreen palaaminen ahdistaa. 

Työelämä- ja hyvinvointivalmentaja Riikka Pajunen tunnistaa ilmiön. Hän on pitkän uransa aikana valmentanut tuhansia ihmisiä löytämään unelmatyönsä ja kirjoittanut Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi -nimisen kirjan. Hänen havaintonsa on, että alan vaihdon pohtiminen on erittäin yleistä.  

Nykyään ei enää tyydytä esimerkiksi kuormittavaan työhön, vaan muutokseen ryhdytään aiempaa rohkeammin. Skills Finlandin viime vuonna teettämän kyselyn mukaan jopa kolmannes työikäisistä on pohtinut alanvaihtoa tai jo vaihtanut alaa.  

Mieti siis näitä seitsemää kysymystä, kun kyseenalaistat työsi mielekkyyden.

1. Jos jatkan työelämässäni näin, voinko olla ylpeä itsestäni kuolinvuoteellani? 

Ensimmäisenä Pajunen kehottaa pohtimaan omaa valmiuttaan muutokseen.

"Todellinen muutos tapahtuu, kun samanlaisena pysymisen tuska on suurempaa kuin muutoksen tuoma tuska. Työelämä on kolmasosa ajankäytöstämme. Olisiko nyt aika tehdä muutos sen sijaan, että märehtii päivittäin, että jotain pitäisi tehdä?” 

Pajunen neuvoo miettimään, onko isompi muutos ajankohtainen juuri nyt. Mikäli elämäntilanne ei vielä salli sitä, mieti, miten voisit kuitenkin aloittaa prosessin itselle sopivin askelin. 

“Muutokseen liittyy se, että tunnistaa muutokseen sisältyvät pelot ja rajoittavat uskomukset, jotka estävät eteenpäin menemistä.” 

2. Antaako työsi energiaa vai kuluttaako se sinua?

Seuraavaksi kannattaa ottaa tarkasteluun työn vaikutus omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. 

“Kysy itseltäsi, kuinka hyvin voit työssäsi asteikolla 1-10? Mikä antaa energiaa ja mikä vie? Ne asiat on hyvä listata ylös. Onko sinulla kehollisia oireita, kuten suolisto-oireita, päänsärkyä tai iho-oireita? Keho kertoo hyvinvoinnista nopeasti.” 

3. Tekisinkö tätä työtä sen merkityksellisyyden ja arvojeni vuoksi, vaikka rahaa olisi rajattomasti? 

Alan vaihtoa pohtiessa keskiöön nousevat myös omat arvot. Pajusen mukaan arvoristiriita voi syödä työntekijää jopa enemmän kuin työmäärä. 

Voit selvittää arvojasi tekemällä arvokartan, johon listaat viisi sinulle tärkeintä arvoa, joita haluat vaalia.  

“Aikaisemmin tärkeä arvo saattoi olla raha, mutta nyt se on vaikka perhe. Arvot muuttuvat elämän kuluessa. Miltä osin arvot vastaavat tätä työtä? Oikean työn tunnistaa siitä, että työtä tekisi, vaikka olisi miljonääri, koska se tuntuu aidosti merkitykselliseltä”, Pajunen sanoo.

4. Koenko työssäni pääosin innostuneisuutta, iloa ja intohimoa? 

Arvojen jälkeen tarkastelu kannattaa kohdistaa motivaatioon. Ahdistaako vai innostaako ajatus tulevasta työviikosta sunnuntai-iltaisin? 

Omaa motivaatiota voi Pajusen mukaan selvittää tekemällä miellekartan, johon hahmottelee itselleen innostavat asiat, ja vertaamalla karttaa nykyiseen työhön. 

“Milloin olen liekeissä työpäivästä? Mikä tuo iloa ja intoa?” 

5. Pystynkö käyttämään nykytilanteessa luontaisia vahvuuksiani riittävästi?  

Tärkeää on myös miettiä, miten hyvin pääset hyödyntämään omia vahvuuksiasi ja potentiaaliasi työssäsi. Tähän voi hyödyntää myös jo aiemmin mainittua miellekarttatyöskentelyä. Pajunen huomauttaa, että taito ja vahvuus eivät ole synonyymejä.  

“Vahvuus on taidon ja intohimon yhdistelmä. Mitkä ovat omia vahvuuksia? Entä taitoja ja ydinosaamista? Mitä haluaisin käyttää enemmän? Se, että osaa jotain ei ole vielä vahvuus, jos ei ole halua käyttää sitä taitoa. Oli kyse sitten kirjoittamisesta tai excel-taulukoiden pyörittämisestä.” 

6. Kun hiljennyn ja kuuntelen sydäntäni, millaisenä näen unelmatyöni? 

Kun on käynyt läpi nämä kysymykset, on seuraavaksi aika rakentaa niiden pohjalta unelmatyöstä visio, jota kohti voit mennä. Vision rakentamisessa Pajunen suosittelee hyödyntämään unelmakarttaa.  

“Visio siitä, millaista olisi, jos voisit päättää kaiken työelämästä. Miten pukeutuisit? Millaisten ihmisten kanssa tekisit töitä? Missä päin maailmaa olisit? Etänä vai kasvotusten? Tietokoneen ääressä vai luonnossa? Millainen palkka? Se on ihana vaihe, kun pääsee luomaan oman vision unelmatyöstä.” 

Pajunen huomauttaa, että vision ei tarvitse olla tässä hetkessä realistinen. 

“Ei visiosi toki varmaan seuraavana päivänä sellaisenaan toteudu, mutta ideana on lähteä ohjautumaan omaa unelmaa kohti. Ilman visiota otat vastaan vain jonkun työn, joka vähän innostaa, mutta jossa kaikki askeleet eivät toteudu. Siksi kokonaisvaltainen lähestymistapa on tärkeä.” 

7. Millaista tukea tarvitsen tilanteen selkeyttämiseen ja edistämiseen? 

Jos päädyt kysymysten avulla siihen johtopäätökseen, että kaipaat alanvaihtoa, on aika miettiä, millaista tukea tilanteessa tarvitset.

“Tukea tarvitaan vision konkretisoimiseen. Mitä askeleita otan ja millä tahdilla? Tukeen kuuluu vertaistuki ja mahdollinen ammatillinen apu, kuten uravalmentaja. Älä jää yksin”, Pajunen sanoo.

Mikäli kysymysten jälkeen tuntuu siltä, että et ole väärällä alalla, mutta joku tökkii, on syitä hyvä lähteä tutkimaan. Hiertäviä asioita voivat olla esimerkiksi huono palkka, nihkeät välit esihenkilön kanssa, huono ergonomia tai liian pitkä työmatka. Ratkaisu saattaa olla työpaikan vaihto alan sisällä. 

Pajunen neuvoo kokoamaan seitsemän kysymyksen vastausten pohjalta listan sinua eniten kiinnostavista oman alasi työnantajista ja lähestymään heitä rohkeasti, vaikka tällä hetkellä työpaikkoja ei avoimessa haussa olisikaan tarjolla.  

”Se, miten haet töitä, kertoo siitä, miten teet töitä. Ole siis aktiivinen, rohkea ja oma-aloitteinen läpi työnhakuprosessin!” Pajunen kannustaa.


Riikka Pajunen! Siis kuka?

Titteli: Työelämä- ja hyvinvointivalmentaja 
Fanittaa: ulkona treenaamista ja uintia järvessä siihen päälle!

Salla Rajala

Kirjoittaja on yhteiskunnan ilmiöistä kiinnostunut toimittajaopiskelija, joka haluaa lisätä ihmisten välistä empatiaa. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Muoviroskasta uimapukuja valmistava Lilja the Label: ”Uikkaria käyttääkseen ei tarvitse matkustaa lämpimään”

Seuraava
Seuraava

Uusi audiopalvelu Briif kokoaa laatujournalismia yhden maksun alle