Mitä ihmettä on mikrosäästäminen?

Euro säästöön joka kerta, kun maksat ostoksia kortilla? Ei kuulosta mahdottomalta! Esimerkiksi tätä voi olla mikrosäästäminen, joka on suosittu säästämisen muoto helppoutensa vuoksi.

Kuva: Johanna Taskinen

Käsi pystyyn: kuinka moni on joskus pohtinut, miten voisi säästää rahaa ilman, että tarvitsee varsinaisesti luopua mistään? Kuulostaa kivalta, onhan ostoksia mukavampi tehdä kuin karsia.

Meille, jotka haluamme saada kaiken – eli reilun kaupan banaanit ja ajoittaiset ulkona syömiset, mutta myös rahan säästön esimerkiksi sijoituksiin – on kehitetty konsepti nimeltä mikrosäästäminen. Mikrosäästämisessä säästetään pieni summa aina, kun vilautetaan korttia kassalla.

Mimmien toimitus pirautti OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin johtajalle Joakim Reiniukselle ja kysyi, mitä ihmettä on mikrosäästäminen, ja miten sen voi aloittaa.

Aloittaminen on helppoa, suuntaa vain verkkopankkiisi

Reiniuksen mukaan mikrosäästäminen on säästämistä hyvin pienillä kertasummilla. Pankit tarjoavat mikrosäästämispalvelua korttiostosten yhteyteen. Se toimii siis siten, että jokaisen korttimaksun yhteydessä valittu summa siirtyy säästötilille.

Säästösumma voi olla eri pankeilla eri suuruinen, mutta lähtökohtaisesti sen voi valita aina 50 sentistä muutamaan euroon. Mikrosäästämispalvelun käyttöönotto ei maksa mitään, ja sen voi aloittaa itsenäisesti omassa nettipankissaan, mikäli pankkisi tarjoaa tällaista säästömuotoa.

“Mikrosäästäminen sopii esimerkiksi sellaiselle asiakkaalle, jolla säästämisen aloittaminen on muuten vaikeaa esimerkiksi epäsäännöllisten tulojen takia”, Reinius kertoo.

Mikrosäästä kätevästi myös rahastoon

Kuten ehkä jo tiedät, rahan makuuttaminen normaalilla tilillä ei ole kovin tuottoisaa inflaation vuoksi. Jos säästetyille rahoille haluaa tuottoa, kannattaa harkita sijoittamista. Mikrosäästäjänä voit automatisoida säästöön kertyvät rahat siirtymään valitsemaasi rahastoon.

Reinius kertoo, että esimerkiksi OP:n säästölipaspalvelussa täytyy aluksi määrittää säästötavoite, joka on vähintään 50 euroa. Kun säästötavoite täyttyy, kaikki ylimenevä menee itse valittuun rahastoon. 

Kaupan päälle sijoituksilleen saa tehokkaan ajallisen hajautuksen, sillä palvelu kokoaa yhteen kertyneet säästöt aina viikottain ja siirtää ne rahastoon. 

Ja nyt seuraa tärkeä disclaimer! 

“Mikrosäästäminen rahastoihin on pitkän aikajänteen säästämistä, sillä lyhyemmällä aikajänteellä rahastojen arvot voivat vaihdella. Mikäli uskot tarvitsevasi säästettyjä rahoja vuoden tai parin päästä, ei kannata laittaa niitä rahastoon, vaan normaalille säästötilille”, Reinius painottaa.

Ensin puskuri kuntoon ja vasta sitten sijoituskaupoille!

Reinius muistuttaa, että jos aloittaa säästämisen nollasta, kannattaa rahaa säästää ensin normaalille tilille ja vasta sitten miettiä sijoituskohteita. Alussa määritettävä säästötavoite kannattaa siis asettaa tarpeeksi korkealle.

“Rahaa kannattaa olla säästössä parin kuukauden menoja vastaava summa. Sitten kun se on saatu kasaan, voi lähteä miettimään sijoittamista”, Reinius summaa.

Mikrosäästäminen on Reiniuksen mukaan kätevä keino kartuttaa säästöjä, sillä se on helppo aloittaa ja rahaa siirtyy säästöön lähes huomaamattomasti.

Säästämisen tai sijoittamisen ei siis tarvitse olla monimutkaista, ja sekös meille Mimmeille sopii!

Iines Joronen

Globaaleista ilmiöistä kiinnostunut valtsikalainen, joka inspiroituu intuitiokorteista ja kovista treeneistä. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Haluatko aloittaa ETF-sijoittamisen? Näillä asiantuntijan vinkeillä valitset itsellesi sopivan sijoituskohteen

Seuraava
Seuraava

Vapaus itsessään ei ole tavoittelemisen arvoista