Mikä ihmeen girl math?

Sosiaalisessa mediassa trendaavat videot, joissa esitellään, miten naisten tekemät laskutoimitukset poikkeavat perinteisen matematiikan lainalaisuuksista, kun he oikeuttavat kulutustaan. Hauskojen videoiden taustalta löytyvät naisten ja miesten erilaiset kulutustottumukset. Onko “tyttöjen matikka” seksismiä vai syyllistyvätkö siihen sen kritisoijat? 

Kuva: Johanna Taskinen

Videopalvelu TikTok on täyttynyt viimeisten viikkojen aikana videoista, joissa tytöt esittelevät Girl math -teoriaa. Teorian mukaan tytöt käyttävät omanlaistaan matematiikkaa, joka ei noudata perinteisen tieteen lainalaisuuksia.  

Esimerkit liittyvät naisille miellettyihin kuluttamisen tapoihin, kuten nettishoppailuun ja kahvilassa käymiseen.  

Jos jokin tuote maksaa esimerkiksi 199 €, mielletään se vain 100 € hintaiseksi. Kalliiden buutsien ostamista voi puolestaan oikeuttaa itselleen sillä, että niiden hinta per käyttökerta laskee euroon, jos ne vetää jalkaan satoja kertoja elämänsä aikana. Tai aina, kun jätät päivittäisen take away –kahvin ostamatta, tienaat rahaa.  

Videot ovat viihdyttäviä ja on riemastuttavaa, kun joku sanallistaa omaa ajatuksenjuoksua. On myös hupaisaa huomata, että jaamme keskenämme samanlaisia ajatuksia, joiden pohjalta oikeutamme himoitsemiemme kulutustavaroiden ostamisen. 

Trendi leikkii kuluttamisen sukupuolieroilla

The Washington Post -lehden kolumnisti Michelle Singletary paketoi hyvin videoihin liittyvän huumorin: Ne ovat hauskoja niin kauan, kun kaikki ovat vitsistä perillä.  

Ikävä kaiku tulee kuitenkin videoista, joissa miesoletetut naureskelevat alentavasti tyttöjen laskulogiikalle. Koko trendi on tehty pilke silmäkulmassa, mutta sitä on syytetty seksismistä. Tyttöjen matikka esitetään videoissa epäloogisena, hupsuna ja paikoin älyttömänä.  

Ohion yliopiston nais-, sukupuolen- ja seksuaalisuustutkimuksen apulaisprofessori Eve Ng kommentoi ilmiötä brittilehti The Guardianin artikkelissa. Hänen mukaansa "nämä sukupuolten väliset erot heijastavat pitkäaikaisia ​​oletuksia naisten taipumuksesta pienempään, kenties kevytmieliseen kulutukseen ja miesten suunnitelmallisempaan, toimivampaan kulutukseen”.  

Tutkimukset osoittavat, että naisten ja miesten kulutustottumukset eroavat toisistaan. Vuonna 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan naiset ja miehet kuluttavat suunnilleen yhtä paljon, mutta miesten kulutustavoista aiheutuu 16 prosenttia enemmän päästöjä. Naiset kuluttivat enemmän sisustamiseen, vaatteisiin ja terveyteen, ja miehet puolestaan polttoaineisiin, syömiseen ja päihteisiin. Eniten miesten päästökuormaa kasvattivat autojen polttoaineet.

Vaikka miesten kulutus aiheuttaa tutkitusti enemmän päästöjä, valloillaan on mielikuva, jossa naisten kulutusta pidetään tuhlailuna turhuuksiin ja sen ilmastovaikutukset nostetaan esiin

Joka tapauksessa tyttöjen matikan hyvänä sanomana voidaan pitää sitä, että naisten kulutuskohteet tai -valinnat eivät ole vähempiarvoisia tai turhempia kuin miessukupuolen. 

Talouden ja matematiikan maailma koetaan yhä miehiseksi

Naiset ovat miehiä epävarmempia omista talous- ja laskentataidoistaan. Rahoitusalan vanhempi luennoitsija Ylva Baeckström kirjoittaa The Conversation -sivuston artikkelissa, että koska finanssimaailma on rakennettu miehiltä miehille, sen kieli ja kulttuuri ovat suunnattu pohjimmiltaan miehille.  

Suomen Pankin suomalaisten talousosaamista käsittelevä analyysi toteaa, että Suomessa ero taloudellisessa lukutaidossa on sukupuolten välillä erityisen korostunut. Taloustaidot näkyvät sijoituksissa ja varallisuudessa. Tilastokeskuksen mukaan omaisuustulojen osuus bruttotuloista on miehillä 11 prosenttia ja vastaavasti naisilla 5 prosenttia. Tämä ero muodostaa sukupuolten välisestä tuloerosta noin kolmanneksen.  

Viime vuonna julkaistussa gradussa selviää, että vaikka tytöt ja pojat osaavat matematiikkaa yhtä hyvin, tytöt kokevat matematiikan opiskelusta enemmän ahdistusta. Tytöillä havaittiin kielteisemmät matematiikka-asenteet kuin pojilla, mikä johti tytöillä korkeampaan matematiikka-ahdistukseen. 

Voisiko girl math -trendi madaltaa nuorten naisten kynnystä koulumatematiikan tehtäviin tarttumisessa ja oman talouden hallinnassa?   

Tyttömatikka motivoi huolehtimaan omasta taloudesta 

Tyttömatikka-ilmiössä voi nähdä myös positiivista. Baekström kirjoittaa, että girl math -trendi voi myös voimauttaa naisia raha-asioissa. 

Hänen mukaansa trendi kertoo paljon sukupuolen, rahan ja tunteiden välisestä suhteesta. 

Baeckström vertaa sitä myös sijoittamisesta tuttuun portfolioteoriaan: sijoitukset valitaan odotetun tuoton maksimoimiseksi ja riskin minimoimiseksi. Arvioimalla, miten kukin osto vaikuttaa ostossalkkuun, tyttömatikkaa käyttävistä tulee käytännössä ostoportfolionsa salkunhoitajia. 

“Jotta henkilö todella välittäisi jostain niin abstraktilta tuntuvasta kuin henkilökohtaisesta taloudesta, hänen on tunnettava, että hän voi samaistua siihen. Rahan ajatteleminen ostosten arvon perusteella voi auttaa luomaan emotionaalisen suhteen omaan talouteen, jolloin ihmiset haluavat pitää siitä huolta”, Baeckström kertoo.

Parhaassa tapauksessa hauskat arkiset oivallukset voivat saada kiinnostumaan matematiikasta ja omasta rahankäytöstä uudella tavalla.  

Salla Rajala

Kirjoittaja on yhteiskunnan ilmiöistä kiinnostunut toimittajaopiskelija, joka haluaa lisätä ihmisten välistä empatiaa. Mimmit sijoittaa -median toimittaja.

Edellinen
Edellinen

Mitä hyvää taloudessa tapahtuu? Listasimme 8 positiivista talousuutista

Seuraava
Seuraava

Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen: “Toivon, että voin motivoida muita aloittamaan sijoittamisen nuorempana kuin minä”