Tältä mun kuukausibudjetti näyttää

*Sisältää mainoslinkin

Okei, syyskuun ensimmäinen maanantai on virallinen get-your-shit-together päivä, eikö vain?

Tämän viikon podijakso seuraa vahvasti GYST-teemaa; me laaditaan nimittäin kuukausibudjetit ja asetetaan taloudelliset tavoitteet tulevalle syksylle. Kuuntele jakso täältä!

Lupasin jaksossa jakaa mun oman syksyn budjetin täällä blogin puolella, joten täältä pesee:

Tältä siis budjettini näyttää seuraavat neljä kuukautta. Ensi vuonna teen tarpeen tullen muutoksia, sillä tuloni ovat ns. joustavat (ihanan neutraali sana sille, etten todellakaan ole varma miten maksan ensi vuonna laskut). Ajattelin sukeltaa budun eri kohtiin syvemmin tässä alla.

Tulot

Kuten mainitsin, tämä palkkataso on taattu vain syys-joulukuulle. Siitä huolimatta tunsin pientä ylpeyttä verratessani tätä budua viime vuoden säästösuunnitelmaani. 😌

Päätin myös olla nostamatta opintotukia enempää tänä vuonna, pienen ansiotuloveroprosentin takia tuntui järkevämmältä alkaa maksaa yrityksestä ulos palkkaa. Olen avannut verkkopankissa mun tuloille erillisen palkkatilin.

Menot

Menoihin olen listannut kaikki pakolliset menot, jotka lähtevät mun tililtä kuukausittain. Toki asuntolainan lyhennys on periaatteessa ”säästöä”, mutta seuraan tässä budussa KISS-menetelmää (keep it simple, stupid).

Nämä kaikki menot lähtevät mun palkkatililtä automaattisesti joka kuukausi.

Säästöt + sijoitukset

Koska olen alkuvuoden tullut toimeen huomattavasti pienemmillä tuloilla ihan kiitettävästi, päätin tulotason hetkellisestä noususta huolimatta jatkaa kuluttamista suunnilleen samaan malliin. Ja säästää ja sijoittaa loput! (weehoo)

Jonkinlainen säästökuuri on siis luvassa, koska mun taloudellinen tavoite syksyn aikana on saada 2000 € kerrytettyä sekä arvo-osuustilille että puskuritilille.

Mun arvo-osuustili sijaitsee Nordnetissa (*), ja puskuritili taas on tavallinen pankin säästötili, josta saa rahat milloin tahansa nostettua (jos tiskikone menee rikki tai paska lentää tuulettimeen).

Play-tili on erillinen säästötili, johon laitan joka kuukausi muutamia kymppejä. Tällä rahalla saa tehdä vain kivoja juttuja ajatuksella. Tyyliin käydä teatterissa, ravintolassa tai hieronnassa. Miksi? Koska karseinta on se, kun kaikki rahat on huvennut tililtä etkä edes muista, mihin olet niitä käyttänyt. Haluan käyttää rahaa tietoisesti myös hauskanpitoon (vaikka tämä ääneen sanottuna kuulostaakin ihan skitsolta).

Käyttöraha

Kun palkka kilahtaa tilille, siirrän siitä vajaa 500 € käyttötilille, johon on kytketty mun pankkikortti. Kortilla maksan safkat, matkat, harrastukset ja muut välttämättömyydet.

Budjetin lopuksi kannattaa ynnätä kaikki tulot ja menot yhteen ja varmistaa, ettet kuluta yli varojesi. Itselläni yli jäi komeat 30 €.

Saatat ehkä funtsata, miksi ihmeessä olen avannut nettipankkiin tsiljoona eri tiliä. Tämä johtuu siitä, että jos mun kortti hälyttää kaupan kassalla hylättyä, tiedän, että mulla on muita tilejä joilta luultavasti löytyy jotain rahaa.

En siis pääse huomaamattani tuhlaamaan enemmän rahaa kuin mitä oon käyttötilille (budjetin mukaisesti) siirtänyt. Ja toisaalta voin huolettomasti vetää käyttötilin joka kuukausi nollille, ja kuitenkin kasvattaa varallisuutta hitaasti mutta varmasti muualla!

Mimmi, oletko sä jo ehtinyt laatia budjettia syksylle? 💓

13 kommenttia

 1. nella 03.09.2019

  Hei, uteliaisuudesta pakko kysyä että onko tuossa budjetissa otettu huomioon ”ilmaiset” asiat, joita blogin ansiosta saat – tai yhteistyökuvioiden kautta saamat tulot? Tai vaikuttavatko ne edes budjettiisi? 🙂

  Vastaa
  • Pia 04.09.2019

   Heippa Nella! Hyvä kysymys! Yes, kaupallisten yhteistöiden avulla maksan itselleni palkkaa yrityksestäni, ne siis sisältyvät merkitsemääni kuukausipalkkaan. Ja mitä ”ilmaisjuttuihin” tulee, minulle ei oikeastaan lähetetä mitään ilmaista tavaraa, enkä kovin usein käy tapahtumissa, jossa jaetaan ”goodiebageja” tms. Toisaalta saan lainata vaatteita esim. PR-toimistoilta, jolloin mun ei tarvitse ostaa joka tilaisuuteen uutta asua (eikä muutenkaan tarvitsisi). En sanoisi, että vaatelainat vaikuttaa budjettiini kovinkaan paljon, koska en aiemminkaan käyttänyt vaatteisiin hirveästi rahaa, käytin vain samoja rääsyjä vuodesta toiseen. 😀

   Vastaa
 2. A a 04.09.2019

  Oh yes, joka kuukausi raapustan budjettiarvion.

  Kadehdittavan pienet summat sulla kohdissa laskut sekä muut välttämättömyydet. Meillä menee kuukausittain kahden henkilön sairasvakuutuksiin, puhelin- netti-ja sähkölaskuihin ym. pakollisiin noin 400e kuussa, mutta ei tosiaan asuta Suomessa. Onneksi maltillinen vuokra tasapainottaa vähän kuluja 🙂

  Vastaa
  • Pia 21.09.2019

   Mahtava kuulla 💪

   Yes, tällä hetkellä mulla ei mene opiskelijana paljon rahaa laskuihin – tämä tulee varmastikin muuttumaan vuosien varrella. Kiitos kommentista! 💕

   Vastaa
 3. Saara 10.09.2019

  Hei, kannattaisiko asua vuokralla vai ostaa oma asunto?

  Vastaa
  • Pia 21.09.2019

   Mahtava kysymys! Me käsitellään tätä ihan erillisessä podijaksossa, joten palaan asiaan. 😉

   Vastaa
 4. Eve 10.09.2019

  Moikka! Pitkään aikaan en oo ollu mistään näin fiilareissa!! Löysin teidän podin muutama päivä sitten ja tykitin kaikki jaksot lähes putkeen. Nyt on arvo-osuustili avattu, syksyn budjetti laadittu ja seuraavaksi suuntana kirjakauppa, koska haluan oppia tästä _kaiken_. Joten kiitos, kiitos, kiitos! 😀

  Sitten kyssäriin: Aiemmin olet kirjoittanut, että puskuri on hyvä olla säästettynä, ennen kuin rahaa alkaa laittaa pörssiin. Kuitenkin budjetissasi iso summa on menossa puskuriin. Oletko siis päättänyt kasvattaa puskuriasi, vai oletko joutunut kajoamaan siihen viime aikoina? Lopetatko tuon puskuriin säästämisen, kun siellä on x summa rahaa (esim. se 3-6 kk menot). Kuinka usein/helposti ylipäätään kajoat puskuriin? 🙂

  Vastaa
  • Pia 21.09.2019

   Heippa Eve. Kiitos ihanasta kommentista! ♥️♥️♥️

   Vastaus kysymykseesi: yes, kasvatan tällä hetkellä puskuria. Kahdesta eri syystä: 1. Tähän mennessä peruspuskurini on ollut 1000 €, mikä on ihan OK summa opiskelijalle, joka pitää huolta vain itsestään. Nyt haluan kuitenkin kasvattaa sitä n. 3000€ paikkeille. 2. Kyllä, puskuristani on myös sulanut rahaa mm. uuteen tiskikoneeseen ja ylipäätään yrittäjäksi siirtymiseen.

   Puskuriin kajoaminen on mun mielestä 1000x parempi kuin luottokortin käyttö, joten jos loppukuussa käyttötililtä on rahat loppu (budjetoin käyttörahan yleensä aika tiukille) voin hyvin siirtää joitain kymppejä käyttikselle. Näin tapahtuu ehkä joka toinen kuukausi. 🙂

   Vastaa
 5. Jenna 21.09.2019

  Teillä on maailman innostavin podi ja tietty blogi!

  Hirveen kiva idea toi play-tili! Mietin tosin miten toi käytännössä toimii kun kyseessä on kuitenkin säästötili? Laitatko sinne rahaa ja kun käyt leffassa tms. siirrät takasin käyttötilille rahan play-tililtä vai kuinka?

  Ihanaa syksyä!

  Vastaa
  • Pia 21.09.2019

   Heippa Jenna!

   KIITOS ☺️ Yes, näin teen. Eli päätän joka kuukausi jonkun jutun, jonka teen Play-rahoilla, ja siirrän sitten käyttötilille!

   Vastaa
   • Jenna 21.09.2019

    Kiitos vastauksesta! Ja toi on kyllä tosi smart, tulee varmasti ihan eri tavalla seurattua mihin rahansa laittaa. 🙂

    Vastaa
 6. Hessu 24.09.2019

  Nyt on kyllä pakko kysyä, että mitä sä oikein syöt, jos sulla menee ruokaan vain 200 e kuussa?! Voiko tuolla rahalla syödä tervellisesti ja monipuolisesti ja….ei-tylsästi? Itsellä meni opiskelijanakin ainakin 400 e kuussa ruokaan.

  Vastaa
  • Pia 24.09.2019

   Tuo 200 euroa on mulle jopa vähän ylimitoitettu. Toisaalta asun kahden hengen taloudessa, joten isompia satseja ruokaa on halvempi tehdä. Mutta jos rehellisiä ollaan, en todellakaan ole mikään kulinaristi ja pussinuudelit kuuluu perusruokavalioon.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *