”Kyllä nykypäivänä itsenäinen, varakas nainen on se juttu”

Tekstin kirjoittaja on Mimmit sijoittaa -tiimin uusin lisäys, työnpajavetäjä ja sisällöntuottaja Ida Ilkko

Se oli marraskuinen, mutta aurinkoinen perjantai, kun ensimmäistä kertaa treffattiin Pia-Marian kanssa lounaan merkeissä Stockalla. Ei kestänyt kauaa huomata, että meillä on paljon yhteistä. Me molemmat sijoitamme, haluamme innostaa – ja olemmekin jo innostaneet myös muita naisia sijoittamaan. Lounaan jälkeen päätimme, että tulemme tekemään yhteistyötä tulevaisuudessa. Ennen sitä suorittaisin kuitenkin vaihto-opintoja Australiassa.

Nyt muutamia kuukausia myöhemmin jouduin palaamaan koronan takia Sydneystä takaisin Suomeen. Usko siihen, että kaikella on tarkoituksensa piti tälläkin kertaa paikkansa, sillä vaikka lähtö Australiasta oli haikea, en ilman sitä olisi tällä hetkellä osa Mimmit sijoittaa -tiimiä. Ihan mahtavaa olla mukana!

Koska teemana naiset ja sijoittaminen on lähellä meidän kaikkien mimmien sydämiä, päädyimme keskustelemaan siitä Mimmit sijoittaa -podissa. Käy kuuntelemassa jakso täältä! Tämän tekstin idea on täydentää podissa käytyä keskustelua.

Miksi naiset eivät sijoita enemmän? Uskon, että historialla on tarjota tähän kysymykseen vastaus. Ei tarvitse tehdä kuin 60 vuoden aikamatka, niin maailma näytti aika erilaiselta sen suhteen, miten naisiin ja rahaan samassa lauseessa suhtauduttiin. On siis tarinan aika… 

Mysteerisijoittaja G. Weiss

Vuonna 1962 rahoituksen ja liiketoiminnan yliopistotutkinnon käynyt Geraldine Weiss yritti löytää töitä osakeanalyytikkona tai meklarina. Tuohon aikaan naisten ei kuitenkaan uskottu menestyvän sijoittamisessa, joten hän ei saanut töitä mistään. Geraldine ei kuitenkaan lannistunut, vaan perusti oman uutiskirjeensä Investment Quality Trends. 

Uutiskirjeen alkuaikoina Geraldine esittäytyi vain sukunimellään, sillä naisia ei edelleenkään pidetty uskottavina sijoittajina. Vasta 11 vuotta uutiskirjeen perustamisen jälkeen Geraldine paljasti olevansa kaikkia ennakko-oletuksia vastaan nainen.

Miten Geraldinen kävi? Hänestä ei pelkästään tullut historian ensimmäinen sijoitusneuvontapalvelun perustanut nainen, hän oli myös onnistunut kerryttämään niin uskollisen (ja kovia tuottoja takovan) lukijakunnan uutiskirjeelleen, etteivät he enää välittäneet hänen sukupuolestaan. Ajatella! 

Pitkälle ollaan tultu niistä päivistä, kun sijoittavana naisena täytyi ensin todistella itseään 11 vuotta. Kun tutustuu esimerkiksi Inka Meroon, Pia Santavirtaan, Sophia Bendziin, Merja Mähkään tai Forbesin Midas 2020 -listan 11 menestyneeseen naispääomasijoittajaan, on päivänselvää, ettei se ole sukupuolesta kiinni osaako sijoittaa vai ei. Nämä naiset ovat menestyneet sijoituksissaan ja urallaan, sekä murskanneet viimeisetkin ennakkoluulot. 

Mutta miksi erityisesti naisena on tärkeää sijoittaa?

Saamme olla kiitollisia siitä, että yhteiskuntamme on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Nordnetin uusista asiakkaista jopa 84 % on ollut naisia vuodesta 2017 vuoteen 2018, mikä on kehityksen merkki. Toisaalta tehtävää riittää vielä, sillä Helsingin pörssiin sijoittavista henkilöistä vasta n. 30 % on naisia.

Sijoittaminen on minulle sitä, että otan elämäni ohjat omaan käteen, enkä jää nojaamaan kenenkään muun varaan. Haluan olla itsenäinen (ja varakas!) nainen. Olen sijoittamisen aloittamisen myötä saavuttanut tietynlaista ylpeyttä. Ylpeyttä siitä, että minä itse olen kerryttänyt tämän varallisuuden. 

Miksi siis varallisuutta on tärkeää kerryttää itse? Jos olet kiinnostunut kurkkaamaa miltä worst-case scenario näyttää, katso Exit niminen sarja Yle Areenasta. Sarjassa aviomiehet luovat menestyksekkäitä uriaan samalla kun vaimot ovat kotona ja täysin riippuvaisia miestensä tuloista. Minä haluan ennemmin olla itsenäinen osapuoli kuin se, joka on elätettävänä. Ja se vaatii, että otan vastuun omasta tulevaisuudestani.

Pitäen kuitenkin mielessä, että oikeanlaisia polkuja on yhtä paljon kuin meitä ihmisiä. Tänä päivänä valinta on onneksi vapaa, ja tämä on minun valintani!

Tekstin kirjoittaja on Mimmit sijoittaa -tiimin uusin lisäys, työnpajavetäjä ja sisällöntuottaja Ida Ilkko