Kolme helppoa tapaa hajauttaa sijoituksesi

kuvalähde

Katsoin jonkin aikaa sitten Netflixistä dokkarin The China Hustle. Se kertoo finanssikriisin jälkeisestä ajasta, jolloin USA:n sijoituspankkiirit yrittivät tienata rahansa takaisin listaamalla Kiinalaisia yrityksiä NYSE:en (The New York Stock Exchange) hullun kaupalla.

Homma vaikutti epäilyttävältä, joten joukko sijoittajia alkoi tutkia näitä yrityksiä, ja huomasi niiden taustalla olevan petoksia. Miljardiyritysten takaa paljastui raihnaisia pikkutehtaita Kiinan tuppukylissä. Kaikki numerot olivat tekaistuja.

Dokkarin loppuun haastateltiin amerikkalaisia sijoittajia, jotka olivat hävinneet kaikki säästönsä petosten paljastuttua. Traagista. Yks juttu vaan, mikä tuli mieleen: miksi sijoititte kaikki rahanne johonkin täysin tuntemattomaan kiinalaiseen firmaan?

MIKSI TE ETTE HAJAUTTANEET SIJOITUKSIANNE?!

All in all, hyvä dokkari, todellakin jonkun maanantai-illan arvoinen. 3,5/5.

Mutta, mimmit, pörssisijoittamisen ei tarvitse olla mitään uhkapeliä. Opitaan me muiden virheistä. Muistetaan me hajauttaa sijoitukset hyvin.

Sillä sijoittamiseen liittyy aina riski. Ainoa tapa hallita riskiä on hajauttaminen. Käydään siis läpi kolme hyvää tapaa hajauttaa sijoituksia.

Toimialahajauttaminen

Vaikka pörssiyhtiötä menee hyvin harvoin konkurssiin, esimerkkejä kuitenkin löytyy: case Tiimari ja Talvivaara. Konkurssin tullessa sijoittajat saattavat menettää kaikki yhtiöön sijoitetut rahat. Siksi kannattaa pitää huoli, että salkusta löytyy muita yrityksiä, joilla menee paremmin.

Koska emme halua, että kaikki rahamme ovat kiinni yhdessä yrityksessä, hajautamme sijoituksemme monen eri yrityksen ja toimialan välille. Tällä tavalla emme ole täysin alttiina esimerkiksi yksittäisen yrityksen huonolle johdolle, heikolle kysynnälle tai kuolevalle markkinalle.

Indeksisijoittaja (kuten minä) hajauttaa automaattisesti rahaston kautta sijoituksensa monen eri yrityksen välille. Sitäpaitsi indeksin sisältöä myös päivitetään, jolloin sijoituskohteet pysyvät ajankohtaisina. Nordnetista (*) löydät Pohjoismaiden kuluttomat superrahastot.

Maantieteellinen hajauttaminen

Nordnetin superrahastot on kuluttomina selvä valinta omaan sijoitussalkkuun, mutta tämän lisäksi haluan täydentää salkkua myös jollain globaalilla sijoituskohteella. Miksi?

Mikäli Pohjoismaihin (ja varsinkin Suomeen) iskisi rankka taantuma, kriisi tai kupla, se vaikuttaisi luultavasti sekä ansio- että pääomatuloihini. Riski siihen, että työpaikkani menisi alta tai yritykseni konkurssiin olisi korkeampi kuin tavallisesti. Vaikka pidän puskurirahaa pankkitilillä, ei senkään varat ole loputtomat (HA! Ei siis todellakaan).

Silloin saattaisi tulla vastaan tilanne, jolloin joutuisin kajoamaan sijoituksiini. Jos siinä markkinatilanteessa omistaa pelkästään Pohjoismaalaisia indeksirahastoja, voimme vain kuvitella ettei niiden myyntihetki ole silloin paras mahdollinen.

Tämän takia maantieteellinen hajauttaminen kannattaa. Tankkaa siis salkkuusi sijoituskohteita myös kotikulmien ulkopuolelta. Itse olen hakenut salkkuuni globaalia hajautusta Nordnetin (*) Smart-salkuilla.

Ajallinen hajauttaminen

Tältä oma sijoitussuunnitelmani näyttää: mun omalta pankkitililtä siirtyy joka kuukausi 50 € suoraveloituksena arvo-osuustilille. Sieltä se jakautuu kuukausisäästösopimuksen mukaisesti kahtia, josta puolet menee superrahastoon ja puolet Smart-salkkuun. Joka kuukausi.

Oletetaan, että jonain kuukautena pörssikurssit ovat nousseet, jolloin rahasto-osuuksien hinta on hieman kalliimpi. Silloin saan viidelläkympillä vähän vähemmän rahasto-osuutta. Toisina kuukausina pörssikurssit taas ovat laskeneet, jolloin saan rahasto-osuuksia hieman enemmän. Tällä tavalla haen pidemmällä aikavälillä rahastoille keskimääräistä ostohintaa.

Vaikka pörssin kultainen sääntö on “osta halvalla ja myy kalliilla”, on se todellisuudessa helpommin sanottu kuin tehty. Koska rahastoissa harvemmin on kaupankäyntikulut, voi niitä tankata pienemmällä summalla vähän joka kuukausi, jolloin ostohintaa hajautetaan. Oma kultainen sääntöni on siis: osta vähän joka kuukausi.

Okei, mimmit! Näillä kolmella hajauttamistekniikalla pääset hyvin alkuun. Tuleeko sulla mieleen muita tapoja hajauttaa sijoituksia? Ilmianna ne kommenttikenttään!

Upeaa maanantaita sulle, mimmi! Jos sulla ei ole sen suurempia suunnitelmia, ja haet motivaatioita hajauttamiseen, ota haltuun The China Hustle. 😉

4 kommenttia

 1. Tuulia 19.05.2019

  Olen usein miettinyt että mikä määrä rahastoja salkussa on jo liikaa, vai voiko niitä olla liikaa, jos sisältö on kuitenkin kaikissa hieman erilaista?
  Rahastoni ovat kuitenkin kaikki hyvin pitkälti osakepainotteisia, lukuunottamatta Nordnet Smartia jossa niitä (osakkeita) ei ole ollenkaan.

  Vastaa
  • Pia 30.07.2019

   Erittäin hyvä kysymys! En usko, että tälle kyssärille on mitään ”oikeaa” vastausta, mutta muistan jostain lukeneeni, että 8-10 rahastoa riittää. Itselläni on 5 rahastoa 3 ETF:ää salkussa tällä hetkellä.

   Vastaa
 2. RoosaM 11.08.2019

  Hei Pia-Maria! Mihin Superrahastoista ja Smart-salkuista sulla menee rahat? Ja tarkoitatko, että sulla on näiden lisäks vielä kaksi rahastoa ja kolme ETF:ää vai sisältyykö nämä jotenki noihin. Oon kuukausisijoittanu pari vuotta Superrahasto Suomeen ja nyt haluisin oppia lisää sekä hajauttaa. Ootte kyllä Hannan kanssa niin taitavia selittämään näitä sijoitusasioita podissa ja täällä blogissa. Ja teette siitä mielenkiintoista ☺️ Kiitos jo etukäteen.

  Vastaa
  • Pia 12.08.2019

   Heippa Roosam, ja kiitos! <3

   Yes, eli sijoitan kaikkiin superrahastoihin (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska), ja yhteen Smart-salkkuun (Smart 15) = 5 rahastoa. Tän lisäksi vielä 3 ETF:ää.

   Mutta kaikki tekee omalla tyylillään, ja itselläkin vielä salkunrakennus hieman hakusessa!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *